Marketing Report
big group Amsterdam maakt campagne Hier Hout, Daar Bos voor FSC

big group Amsterdam maakt campagne Hier Hout, Daar Bos voor FSC

Gecertificeerd tropisch hout lijkt prima te voldoen aan de eisen van bouwend Nederland maar we ontdekten dat er een onderliggend probleem is. Veel bedrijven en opdrachtgevers in de bouwsector, van utiliteitsbouw tot grond-weg-en waterbouw, hebben een flinke aarzeling als het gaat om het gebruik van tropisch hout. Met als belangrijkste argument: het beschermen van de tropische bossen. De vaak hogere CO2 -uitstoot, kortere levensduur of mindere kwaliteit van alternatieve materialen neemt men op de koop toe. Door gebruikers wordt FSC-tropisch hout juist wel gezien als schoner en socialer dan alternatieven. Maar hoe kunnen we de negatieve opvattingen van niet-gebruikers veranderen?

Een boom kappen om een bos te beschermen

Gek genoeg bescherm je tropisch bos juist door wel tropisch hout te gebruiken. Wyke Smit, directeur FSC Nederland: “Het klinkt onlogisch, een boom kappen om een bos te beschermen. Maar doordat er gecertificeerd tropisch hout gebruikt wordt heeft het tropische bos economische waarde voor de eigenaar en de lokale bevolking. En wordt het niet platgebrand om plaats te maken voor palmolie, soja of veeteelt. Dus hoe goed bedoelt ook, helemaal geen tropisch hout gebruiken werkt ontbossing in de hand. Precies het tegenovergestelde van de heersende perceptie dus."

De kracht van een goede discussie

Samen met big group heeft FSC een campagne ontwikkeld om via het uitdagen van de bestaande percepties de terugkeer van tropisch hout in de bouw te stimuleren. Dit leidde tot een campagne die op een niet-traditionele manier een tweerichtingsgesprek over tropisch hout wil creëren. De campagne wil de discussie aanjagen en inhoudelijk aangaan met professionele gebruikers zoals gemeenten, waterschappen, architecten, aannemers en hoveniers.

Niet alleen over de toepassing van tropisch hout, maar ook over zaken als klimaat, milieu-impact, lokaal versus verder weg, economisch-sociale aspecten, bescherming biodiversiteit. Vandaar dat er wordt gewerkt met het stellen van vragen of misvattingen gevolgd door hashtag #watdenkjij. Gevolgd door een reeks voorbeelden (videos) die de relatie tussen tropisch hout hier en tropisch bos daar verhalend onderbouwen.

Hier hout, daar bos

Met de campagne ‘Hier hout, daar bos’ pleit FSC dan ook vóór het gebruik van (gecertificeerd) tropisch hout. Wyke Smit: “De belangrijkste redenen voor ontbossing hebben namelijk niks met houtoogst te maken. Een FSC- gecertificeerd bos mag simpelweg niet worden omgezet voor landbouw of veeteelt. In een FSC-gecertificeerd tropisch bos wordt altijd minder geoogst dan er bijgroeit en gemiddeld slechts één op de 100 bomen geoogst. Met de opbrengst van één boom worden dus 99 andere bomen beschermd. Híér hout, betekent dus letterlijk dáár bos.”

Bas Jongerling, Creative Lead big group Amsterdam: “Ook bij ons zorgde de briefing voor verwarring. Hoezo, hier tropisch hout kiezen zorgt voor meer bos? Na een stevige discussie en het stellen van vele vragen waren we overtuigd. Het is ook zo logisch, maar het beter niet gebruiken is er zo ingeprent, je moet echt door de bomen het bos willen zien. Precies dat is de basis van de campagne: open het denkraam bij de ‘bouwers’ om hun eigen mening te vormen over het issue en het product. We hebben intens samengewerkt en het resultaat is een campagne waar we allemaal erg trots op zijn.”

De terugkeer van tropisch hout in de bouw

Om naast de campagne de benodigde kennis en feiten ter beschikking te stellen, lanceert FSC een online platform: www.hierhoutdaarbos.nl. Hierop staan de meest gehoorde vragen en overtuigingen rondom tropisch hout, met daarbij behorende feiten en argumenten. Wyke: “De strijd tegen ontbossing lijkt abstract en ver weg. Maar met het gebruik van gecertificeerd tropisch hout, draag je hier wel degelijk zeer positief aan bij. Denk aan de bescherming van dieren, geen stroperij, een lage milieu-impact, geen kinderarbeid en veilige arbeidsomstandigheden. Hierdoor is er geen financiële noodzaak meer om het bos om te zetten in grond voor landbouw, zoals sojaplantages, of veeteelt. En dus blijft het bos behouden.”

Credits

Klant: FSC Nederland (12 december 2022) | Campagne: Hier hout, daar bos | Bureau: big group Amsterdam | Strategie: Ge Key | Creatief lead: Bas Jongerling | Account: Karen Mönnich

www.big-group.nl
www.nl.fsc.org/nl-nl

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.