[Column] Christiaan van Betuw en Tom Huijgen (Serviceplan Group): Social Media of Things

[Column] Christiaan van Betuw en Tom Huijgen (Serviceplan Group): Social Media of Things

Wat als... je koelkast je beter kent dan jij jezelf? Omdat het gegevens verzamelt over de boodschappen die je koopt, de houdbaarheidsdatums bijhoudt, recepten voorstelt op basis van de ingrediënten die je hebt, en zelfs socialemediaberichten creëert over je culinaire avonturen. Zou dat niet handig zijn? Christiaan van Betuw, CEO van Serviceplan Group Netherlands en Tom Huijgen, Social Strategy Director bij Serviceplan Netherlands gingen in gesprek over hoe merken zich kunnen voorbereiden op deze toekomst.

Social Media of Things is de volgende stap in wat we kennen als het Internet of Things. Waar het voorheen allemaal draaide om de wereld om ons heen met elkaar te verbinden, zijn we nu aanbeland bij het communicatief en hyperrelevant maken ervan. Social Media of Things verwijst naar een concept waarbij alledaagse objecten in onze huizen, van apparaten tot gadgets, interacteren met social mediaplatforms. Het is een samensmelting van onze fysieke en virtuele werelden. Hoe kunnen merken deze technologie benutten om gebruikerservaringen te verbeteren?

Laat je inspireren door een gesprek tussen Christiaan en Tom, waarin ze praten over hoe merken zich kunnen voorbereiden op deze toekomst.

Gebruikerservaring is cruciaal

Tom: Christiaan, laten we de eerste stappen bespreken die merken kunnen zetten om de Social Media of Things te omarmen, met de smart koelkast als voorbeeld.

Christiaan: Goed idee, Tom. Merken kunnen beginnen door te focussen op het creëren van een naadloze en gebruiksvriendelijke ervaring met hun verbonden koelkasten. Het gaat om het bieden van innovatieve functies die echt voordeel bieden in het dagelijkse leven van gebruikers.

Tom: Absoluut. Merken moeten prioriteit geven aan het begrijpen van de behoeften van hun gebruikers en het ontwerpen van verbonden koelkasten die daadwerkelijke waarde bieden. Bijvoorbeeld, de koelkast kan op intelligente wijze voedingsmiddelen bijhouden, receptsuggesties bieden op basis van beschikbare ingrediënten en zelfs je boodschappenlijstje automatiseren.

Christiaan: Hier moeten we een stap verder denken. Door social media-functionaliteiten te integreren, kunnen merken gebruikers in staat stellen hun culinaire ervaringen gemakkelijk te delen. Sociaal verbonden koelkasten kunnen social mediaberichten genereren die creatieve recepten, tips voor het bewaren van voedsel of zelfs het houden van virtuele kookwedstrijden onder vrienden laten zien.

Tom: Dat klinkt interessant! Natuurlijk zijn er veel meer voorbeelden waar we aan kunnen denken, zoals auto's of onze thermostaat: de eerste zou je kunnen navigeren naar restaurants waar je vrienden onlangs een geweldige ervaring hadden en je thermostaat zou jou en je vrienden kunnen helpen om samen energie te besparen.

Christiaan: Precies! En het zijn niet slechts gimmicks of ‘spelletjes’, het kan echt waarde toevoegen aan het leven van gebruikers door van elke ervaring een sociale ervaring te maken!

Tom: Het klinkt als een geweldige manier voor gebruikers om verbinding en interactie te hebben met hun sociale netwerken. Maar hoe kunnen merken ervoor zorgen dat de gebruikerservaring intuïtief en gebruiksvriendelijk is?

Christiaan: Gebruikerservaring is inderdaad cruciaal. Merken moeten investeren in intuïtieve interfaces die gemakkelijk te navigeren zijn. Ze moeten eenvoud prioriteren, zodat gebruikers moeiteloos toegang hebben tot - en controle - over de functies van het item. Duidelijke iconen, responsieve aanraakschermen en integratie van spraakopdrachten kunnen allemaal bijdragen aan een naadloze gebruikerservaring. Door zich te richten op gebruiksgemak, kunnen merken ervoor zorgen dat zelfs de minder technisch onderlegde individuen van de voordelen van een verbonden koelkast kunnen genieten.

Christiaan: De ontwikkeling is zeer indrukwekkend, maar roept ook zorgen op over privacy en veiligheid. Welke maatregelen zijn er om de informatie van gebruikers te beschermen?

Privacy en veiligheid

Tom: Privacy en veiligheid zijn inderdaad cruciale overwegingen in het landschap van Social Media of Things. Ik geloof erin dat merken gebruikersprivacy moeten prioriteren door robuuste beveiligingsmaatregelen te implementeren, zoals gegevensversleuteling en veilige communicatieprotocollen. Merken moeten ervoor zorgen dat gebruikers controle hebben over de gegevens die door hun verbonden apparaten worden gedeeld. Hiervoor moeten ze gebruikers voorzien van transparante en intuïtieve bedieningselementen, waarmee ze hun gegevens effectief kunnen beheren. Dit omvat opties om deelvoorkeuren aan te passen, toegangsrechten te beheren en eenvoudig de toestemming voor het delen van gegevens in te trekken wanneer gewenst. Het is dus essentieel dat gebruikers controle hebben over hun eigen gegevens. Maar hoe zit het met de merken zelf? Hoe kunnen zij zich voorbereiden op deze toekomst en effectief navigeren door het privacylandschap?

Christiaan: Merken moeten Social Media of Things benaderen met een privacy-first mentaliteit. Allereerst moeten ze privacy prioriteren vanaf het allereerste begin van productontwikkeling. Dit betekent het integreren van privacy-by-design principes in het ontwerpproces, het uitvoeren van grondige privacy-impactbeoordelingen en het implementeren van op privacy gerichte beleidslijnen en procedures.

Tom: Dat is een proactieve benadering. Maar hoe kunnen merken de beveiliging van deze gegevens garanderen, met de enorme hoeveelheid data die door verbonden apparaten wordt verzameld?

Christiaan: Beveiliging is van het grootste belang. Merken moeten investeren in robuuste beveiligingsmaatregelen, waaronder regelmatige beveiligingsaudits en -beoordelingen, tijdige software-updates en het gebruik van encryptie om de gevoelige informatie van gebruikers te beschermen. Daarnaast moeten ze beveiligde communicatieprotocollen gebruiken om de gegevensoverdracht tussen apparaten en sociale mediaplatforms te beveiligen.

Tom: Absoluut. Het gaat erom proactief en responsief te zijn in dit nieuwe landschap. Door voorop te blijven lopen en zich aan te passen aan Social Media of Things, kunnen merken een naadloze en gepersonaliseerde ervaring bieden aan hun klanten.

Social Media of Things

Christiaan: Precies! Ik geloof dat er een paar belangrijke stappen zijn die bedrijven kunnen nemen om zich voor te bereiden. Allereerst moeten ze investeren in het ontwikkelen van slimme, verbonden producten die kunnen integreren met sociale mediaplatforms. Dit kan apparaten omvatten die het energieverbruik monitoren of realtime updates bieden.

Tom: Dat klinkt logisch. Door sociale media functies in hun producten te integreren, kunnen merken ook gebruik maken van de kracht van door gebruikers gegenereerde inhoud en betrokkenheid van de gemeenschap.

Christiaan: Ik ben het daarmee eens. Merken zouden data-analyse en AI-tools moeten overwegen om deze nieuwe sociale media data te verzamelen en te analyseren. Dit zal hen helpen trends, sentiment en klantvoorkeuren te begrijpen, waardoor merken hun aanbiedingen, communicatie en nieuwe producten kunnen aanpassen.

Tom: Precies. Het omarmen van Social Media of Things zal niet alleen een merk versterken, maar ook diepere klantbetrokkenheid en -loyaliteit bevorderen. Het is een spannende tijd voor bedrijven in elke sector! Maar goed, hoe kunnen merken gebruikers helpen alle implicaties van deze nieuwe, verbonden apparaten te begrijpen en geïnformeerde beslissingen te nemen?

Christiaan: Gebruikerseducatie is cruciaal. Merken moeten actief communiceren met hun gebruikers over de voordelen, risico's en veiligheidsmaatregelen die geassocieerd zijn met Social Media of Things. Dit kan worden gedaan door middel van een duidelijk en toegankelijk privacybeleid, gebruiksvriendelijke interfaces die dataverzameling en -delingspraktijken uitleggen, en regelmatige updates over privacygerelateerde functies en opties.

Tom: Continue verbetering is essentieel. Het is een dynamisch landschap en merken moeten zich aanpassen en waakzaam blijven. Social Media of Things heeft een enorm potentieel, maar privacy en veiligheid moeten voorop staan.

Highlights

  • Door sociale media functionaliteiten in hun producten te integreren, kunnen merken gebruikers in staat stellen te verbinden en interactie aan te gaan met hun sociale netwerken, waardoor het communicatief en zeer relevant wordt.
  • De gebruikerservaring moet intuïtief en gebruiksvriendelijk zijn. Merken moeten investeren in intuïtieve interfaces die gemakkelijk te navigeren zijn.
  • Privacy, veiligheid en gebruikerseducatie zijn kritieke overwegingen in het landschap van Social Media of Things. Merken moeten Social Media of Things benaderen met een privacy-first mentaliteit.
  • Het omarmen van Social Media of Things zal niet alleen een merk versterken, maar ook diepere klantbetrokkenheid en -loyaliteit bevorderen. Continue verbetering is essentieel. Het is een spannende tijd voor bedrijven in elke sector!

www.serviceplan.nl

www.house-of-communication.com

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Koninklijke Jumbo kiest voor Mediaplus

16-07-2024 | 11:55:00
Binnen deze samenwerking gaat Mediaplus de mediastrategie en -inkoop voor de verschillende producten van Jumbo verzorgen.

Europese Kikkoman-account naar Mediaplus

01-07-2024 | 09:20:00
Het bureau is verantwoordelijk voor de complete mediastrategie, planning, inkoop en distributie van Kikkomans tv-campagnes.

[Blog] Monia Kayila (Serviceplan MAKE): Waarom AI zorgt voor meer spektakel op de winkelvloer

27-06-2024 | 13:01:00
De wereld van reclame is in een stroomversnelling geraakt door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Deze technologische vooruitgang heeft niet alleen invloed op online advertenties, maar verandert ook de manier waarop we reclame ervaren in fysieke winkels

Serviceplan Group wint 14 awards tijdens Cannes Lions 2024

26-06-2024 | 12:38:00
De internationale Serviceplan Group nam tijdens het 71ste Cannes Lions Festival 3 Gouden, 3 Zilveren en 8 Bronzen Lions mee naar huis

Mediaplus: Recap TNW 2024: Waar innovatie en verantwoordelijkheid samenkomen 


26-06-2024 | 11:40:00
Terwijl de creatieve top van de wereld zich verzamelde in Cannes, kwamen meer dan 10.000 tech-fanaten bijeen voor de The Next Web Conference
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.