Marketing Report
Minister Weerwind publiceert verbod per 1 juli 2023 van ongerichte reclame online kansspelen nieuws

Minister Weerwind publiceert verbod per 1 juli 2023 van ongerichte reclame online kansspelen

Franc Weerwind (D66) heeft het besluit gepubliceerd waarmee per 1 juli 2023 het verbod ingaat op ongerichte reclame voor online kansspelen.

Sportsponsoring zal nog tot 1 juli 2025 toegestaan blijven en andere vormen van (ongerichte) sponsoring blijft tot 1 juli 2024 toegestaan.

Gerichte reclame mag blijven

Reclame blijft toegestaan als deze gericht is op personen die ouder dan 24 jaar zijn en niet richten op personen die zich hebben uitgesloten van deelname aan kansspelen.

Expliciet zal reclame verboden zijn via lineaire kanalen dat wordt verspreid voor gelijktijdige ontvangst door het algemene publiek of een deel daarvan. Ook reclame in kranten, tijdschriften of andere gedrukte, algemeen toegankelijke communicatiemiddelen wordt verboden evenals buitenreclame.

VOD en internet

Reclame voor online kansspelen zal wel toegestaan blijven op internet of via aanbieders van VOD-diensten als aangetoond kan worden dat 95 procent die bereikt worden met de reclame 24 jaar of ouder is.

Het verbod moet kwetsbare groepen, waaronder jongeren, beter beschermen tegen het risico op kansspelverslaving.

Franc Weerwind: “Reclame is nodig om het legale aanbod van online kansspelen kenbaar te maken, zodat mensen niet illegaal spelen. Tegelijk hebben we als overheid ook de plicht om kwetsbare groepen te beschermen tegen de risico’s van online kansspelen. Met dit verbod komen de kwetsbare groepen, in het bijzonder jongeren, minder in aanraking met deze reclames en beperken we de verleiding om aan risicovolle kansspelen te beginnen.”

Sinds 1 oktober 2021 zijn online kansspelen gelegaliseerd mogelijk geworden. Het opengaan van deze  markt leidde tot een grote toename aan zogenoemde ongerichte reclame voor online kansspelen

Kwetsbare groepen kregen daardoor ongewild veel reclame te zien voor dit risicovolle product. Om deze groepen en met name jongeren te beschermen verbood minister Weerwind per 30 juni 2022 al de inzet van rolmodellen in reclames voor risicovolle kansspelen.

Tweede Kamer

Om die bescherming verder te waarborgen volgt nu een breder verbod, namelijk op ongerichte reclame voor online kansspelen. Het verbod is er gekomen na aandringen van een meerderheid in de Tweede Kamer. Onlangs nog pleitte onder meer de SP en ChristenUnie voor een spoedige invoering van het verbod dat was uitgesteld.

Verhoogde omzet

De tv-exploitanten als RTL Group (RTL Nederland/Ad Alliance), Ster (voor de NPO) en Talpa Media Solutions rapporteerden een verhoogde omzet sinds oktober 2021 mede dankzij de online gokreclames.

Evaluatie

In 2024 wordt de Wet kansspelen op afstand geëvalueerd. Dan wordt beoordeeld of de doelen van de regulering van online kansspelen worden bereikt. Door signalen dat de toename aan ongerichte reclame sinds 1 oktober 2021 impact heeft op jongeren en andere kwetsbare personen, was snelle bijsturing nodig. Daarom volgt er nu een verbod op ongerichte reclame.

www.rijksoverheid.nl

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.