Springbok: Time to Make Sense in Antwerpen

Springbok: Time to Make Sense in Antwerpen

Springbok organiseerde op 20 september 2023 een bijeenkomst om creativiteit, technologie en purpose samen te brengen tijdens een bijeenkomst onder de noemer Time to make sense. Mieke de Ketelaere, adjunct professor op de Vlerick Business School, presenteerde de bijeenkomst.

Springboks gift aan de wereld

Kim Verhaegen, medeoprichter en CEO van Springbok, opende de middag met een experiment aan ademhalingsoefeningen als gedachte-experiment. De CEO noemde het evenement een gift van Springbok aan de wereld, waarbij hij de thema’s klimaatverandering, de uitdagingen voor AI en duurzaamheid benadrukte net als ethische waardes waar Springbok zich bewust van is.

Gilles Retsin: Kunstmatige intelligentie en architectuur

Gilles Retsin, CTO en Chief-Architect bij AUAR legde zijn ideeën van kunstmatige intelligentie en creativiteit uit.

Als architect merkte hij dat zijn ideeën om het menselijke met machines te combineren lastig was om over te brengen. Hij merkte dat de integratie van kunstmatige intelligentie bij de architectuur meer interesse had bij musea.

In de optiek van Gilles Retsin kan AI ons helpen om beter te leven. Het hele idee van AI is best oud; alleen nu komt het dichterbij mensen en geeft het dezelfde discussie als destijds met de industriële revolutie.

Automation is meer dan verder weg robots die auto’s in elkaar zitten, zo betoogde de AI-architect. Het geeft eenzelfde discussie als de industriële revolutie; het menselijk element was bij de opkomst van de industriële revolutie ook juist onderwerp van discussie.

Destijds was het de industrie die menselijk werk overname, nu is datzelfde aan de orde met de verdere automatisering via kunstmatige intelligentie. Nu met ChatGPT het idee van AI meer consumenten bereikt, blijkt juist dat mensen meer werk doen dan daarvoor, maar dat terzijde, aldus Gilles Retsin.  

In de presentatie vraagt de architect hardop of wat AI kan doen voor ons wat we zelf niet kunnen en wat AI voor de maatschappij kan doen.

Zelf is hij met AI in feite voorloper in de architectuur: hij ziet een rol van robots als enabler van het bouwen. Eigenlijk hebben we behoefte aan 100.000 woningen per dag, gezien de bevolkingsaantallen in de wereld.

Hij heeft zelf geïnvesteerd in zijn eigen bedrijf om zijn ideeën werkelijkheid te maken. Inmiddels geloven investeerders in de combinatie van architectuur, AI en bouwen. Bestaande bouwers zijn positief, aldus de innovatieve ondernemer.

Anouk Lagae: het gaat om mensen

Anouk Lagae is sinds juli 2020 CEO van het uitzendbureau Accent Jobs dat onderdeel is van House of HR (dat sinds november 2022 voor de meerderheid in handen is van privatee-quitybedrijf Bain Capital).

Anouk Lagae heeft een lange staat van dienst in de marketingwereld: zij was werkzaam bij Unilever, Coca Cola Company en Duvel Moortgat in zowel leidinggevende als marketing-functies.

De visie die ze in haar presentatie probeert te benadrukken is simpelweg dat de echte potentie van de mensen komt.

Als je blijft groeien en je leeft de Belgische standaard, dan hebben we 6 planeten nodig, zo betoogde Anouk Lagae: “We exploiteren mensen en onze planeet. We moeten van meer naar beter gaan en de definitie van groei opnieuw uitvinden. Beter betekent niet per se meer. We moeten niet meer afzetten maar betere zaken leveren, zodat mensen meer willen betalen. Oftewel Kwaliteit in plaats van kwantiteit.”

Anouk Lagae wilde dan niet meer werken om maar door te blijven groeien met volume, maar zij wilde waarde maken. Als talentenbureau en uitzendbureau laat Accent medewerkers een contract tekenen waarin is vastgelegd dat het toegestaan is fouten te maken.

Elk talent wordt dan ook omarmd, waarbij ze het plezier in hun leven wil aanwakkeren. De kern van het recruitmentbedrijf is dan ook naar mensen te luisteren en mensen te waarderen om wie ze zijn, wat ze meebrengen en niet per se hun skills. Het idee daarbij is dat je jezelf moet kunnen zijn, want bij grote bedrijven wordt geleerd niet jezelf te zijn. “Ik heb juist mensen nodig die het oneens met me zijn,” aldus de CEO van Accent.

“Een cv is irrelevant. We vragen telefoon e-mail en culturele test. We huren mensen in op hun waardes en trainen voor skills. Die kunnen het niet snel genoeg bijhouden. Wat mensen meenemen uit school is al achterhaald voor ze afstuderen. Daarom geeft Accent 200 uur training per jaar aan zijn medewerkers.”

Ondanks dat Accent (via House of HR) private equity backed is, investeert het bedrijf in mensen vanuit de filosofie dat winst niet ten koste mag gaan van mensen of de aarde.

Pepe Marais: het vinden van purpose dient de mens en business

Pepe Marais was in 1998 een van de oprichters van Joe Public United en is daar Group Chief Creative Officer. Zijn verhaal raakte vooral de menselijke ziel vanuit het idee als je je hart opent bij mensen, dan openen de harten bij mensen.

Met humor en met ontroering vertelde hij zijn levensverhaal hoe hij als kind opgroeide in een omgeving waarbij zijn vader als alcoholist huiselijk geweld niet schuwde. En ook zag op een dag hoe zijn moeder met een wapen bedreigd werd door hem en hoe hij als kind daar getuige van was, met de gedachte dat als hij een goede jongen zou zijn, zijn vader inbinden. Hij begon met werken op zjin 11e jaar.

Hij vertelde hoe hij als tiener zijn eerste vriendinnetje verloor aan iemand die gitaar speelde en ging dat zelf om die reden ook leren spelen, het hielp hem om optredens te kunnen doen met muziek.

Volgens Pepe Marais is er 6000 jaar lang niet veel veranderd vanuit de wetenschap dat de Egyptische pyramides gebouwd zijn door 150.000 slaven om 1 persoon te dienen die daarin begraven werd. Business gaat over het maken van winst, maar het is veel meer dan dat. We vergeten soms de magie en vergeten het hart, zo betoogde hij.

Soms zien we zaken in de wereld gebeuren (verwijzend naar Trump) en de coronacrisis die gebeuren om ons te leren dat er grenzen zijn.

Pepe Marais zegt zelf het wapen te hebben vervangen door een potlood. Hij kwam uit een zeer racistische omgeving, maar was volgens eigen zeggen gelukkig met de capaciteit van het zijn van een creatief. Op enig moment ontsloeg hij alle racisten in zijn bedrijf; het betekende het verlies van belangrijke business. Maar achteraf gezien was dat belangrijk als je ergens voor staan, moet je er ook naar handelen.

Op 12 januari 2007 vond Pepe Marais zijn levensdoel: greatness. Hij schreef er 11 jaar later een boek over. Daarvoor ging het slecht met zijn gezondheid, familie, business, financieel en ook in het bedrijf ging het toen slecht. Alles ging mis, zo stelt hij.

Toen hij levensvragen ging stellen als waarom hij op aarde is en tot zichzelf kwam met hulp, hervond hij zichzelf. In zijn presentatie legde hij uit hoe een kind van 0 tot 7 jaar tot wel 43.000 nee hoort, wat een mens vormt en maar 5000 keer ja hoort.

Het vinden van een doel (purpose) dient zowel de mens als business. Of het nu gaat om een visie, waarden, mensen, producten, lange termijn doelen, korte termijn doelen, systemen, strategie, marketing, pr en abundant bottom line. Een purpose leidt tot innovatie, aldus Pepe Marais,

Blijheid zonder doel is net zoals kauwgom. Vanuit zijn greatness-doel omarmt Pepe Marais het idee van geven. Als je geeft krijg je terug. Als je alleen maar neemt, krijg je niets. Pepe Marais kreeg zeer veel applaus voor zijn presentatie; een man die in België en Nederland niet bekend is, is dat wel in Zuid-Afrika. Niet alleen in de industrie maar ook daarbuiten is hij actief; het helpen van talenten en mensen die het nodig hebben, staat daarbij centraal.

Wannes Cappelle

De dag bij Springbok in Antwerpen werd afgesloten door optredens van Wannes Cappelle die (West)Vlaamse muziek liet horen.

Foto's: Vincent Gorissen Fotografie

www.springbokagency.com

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Vacatures] Springbok zoekt een Medior Full Stack Developer

12-07-2024 | 11:36:00
Springbok is per direct op zoek naar een Medior Full Stack Developer -Amsterdam

Jeroen van Eck weg bij Joe Public Amsterdam, nieuw in MT: Marcel Hartog, Jolies van Rijn, Mats Wilke, Ruben van Dijk en Merel Groenenboom

04-07-2024 | 16:30:00
Jeroen van Eck weg bij Joe Public Amsterdam, nieuw in MT: Marcel Hartog, Jolies van Rijn, Mats Wilke, Ruben van Dijk en Merel Groenenboom

Springbok digitale en creatieve agency voor energieplatform Vandebron

02-07-2024 | 11:31:00
Duurzaam energieplatform Vandebron kiest vanuit de digitale en creatieve pitch met uiteenlopende gespecialiseerde bureau’s, twee keer voor Springbok

Springbok Agency wint Battle of the Agencies bij EMAS Awards 2024

28-06-2024 | 10:28:08
Hun creatieve e-mailcampagne voor Brabantia overtuigde zowel de vakjury als de klant.

[Marketing Report Cannes 2024] Michiel van Riemsdijk (Springbok Group) over bijzondere ontmoetingen in Cannes

21-06-2024 | 11:57:51
New Business Radio zendt een week lang uit vanaf Cannes Lions - het grootste reclamefestival op aarde. Iedere dag ontvangen we toonaangevende gasten uit de wereld van media en marketingcommunicatie. De uitzendingen zijn dagelijks live te beluisteren en als podcast op de website van Marketing Report
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.