Nieuwsmedia stabiel in 2022

Nieuwsmedia stabiel in 2022

In 2022 steeg de totale omzet van de dagbladtitels met 1,1 procent naar 1.174 miljoen euro. Daarmee is de markt stabiel te noemen, ondanks de inflatie. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2022 van brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia. Stabiele inkomsten uit de lezersmarkt en omzetgroei op de advertentiemarkt leidden tot dit resultaat.

De lichte omzetstijging is terug te zien bij zowel kleine, middelgrote als grote titels. De grote titels behaalden in 2022 gemiddeld 1,1 procent meer omzet. De middelgrote dagbladen realiseerden een toename van gemiddeld 1,3 procent. De kleine titels kwamen uit op een toename van gemiddeld 1,1 procent.

Groei advertentiemarkt door digitaal

De omzetgroei op de advertentiemarkt valt op. Met ruim 4 procent groei naar 233 miljoen euro was dit resultaat gunstiger dan de jaren voor de pandemie. 65 procent van de advertentieomzet komt uit printadvertenties. Bij de landelijke dagbladen is 43 procent uit digitale adverteties afkomstig en bij regionale bladen 20 procent.

Hoewel met name de digitale omzet in 2022 hard groeide (13 procent), is ook de stabilisatie van printadvertenties positief. Bij middelgrote titels steeg de digitale reclameomzet met 29 procent en de premiumverkoop steeg met 31 procent. In het vorige decennium nam de omzet uit printadvertenties nog jaarlijks af.

Opmars digitale abonnementen

De lezersmarkt, bestaande uit abonnementen en losse verkoop, boekte een beperkte groei. Na een forse toename in voorgaande coronajaren hebben de inkomsten uit de lezersmarkt in 2022 een pas op de plaats gemaakt. De opmars van digitale abonnementen stond echter niet stil en droeg sterk bij aan het resultaat.

De digitale producten voor de lezersmarkt deden het goed en realiseerden een omzetgroei van 23 procent. Het gaat hierbij om abonnementen op de digitale versie van de krant en op premiumartikelen. De groei zorgde voor volledige compensatie van de teruglopende omzet uit printuitgaven (-3 procent).

Lezersmarkt dominant

De lezersmarkt bleef de belangrijkste component in de omzet van dagbladen. Het aandeel kwam in 2022 uit op 78 procent van het totaal.

Er zijn in totaal 2.779.426 betalende lezers; dat is 1,1 procent minder dan 2021. Het aantal 393.453, een groei van 15 procent. De toename van lezers van premiumartikelen is 30 procent.

In totaal gaat het om 921 miljoen euro, een stijging van 0,1 procent. Daarvan is 799 miljoen euro hybride (print en digitaal) en 122 miljoen euro digital only. Digital only steeg met 23 procent.

In totaal zijn er 2768 fte’s werkzaam bij de aan NDP Nieuwsmedia deelnemende partijen.

Omvang kranten

Kranten waren in 2022 voor 84 procent gevuld met redactionele content. De hoeveelheid advertenties is met 14 procent constant.

Herman Wolswinkel, directeur van NDP Nieuwsmedia: “De goede resultaten over 2022 laten opnieuw zien dat betalende abonnees de krant voor het grootste deel mogelijk maken en daarom cruciaal zijn om de journalistieke sector vitaal te houden. De forse toename van digitale abonnementen is goed nieuws, maar is ook hard nodig voor een succesvolle digitale transitie. Wel maken de gestegen kosten door inflatie de vooruitzichten voor 2023 behoorlijk uitdagend.”

ANP, BDUmedia, Erdee Media Groep (Reformatorisch Dagblad), FD Mediagroep (FD en BNR Nieuwsradio), De Groene Amsterdammer, DPG Media, Mediahuis Limburg, Mediahuis Nederland, Mediahuis Noord, Mediahuis NRC, Nedag Uitgevers (Nederlands Dagblad), Roularta Media Nederland, WPG Media en RTL Nederland zijn lid van NDP Nieuwsmedia. Rien van Beemen, CEO van Mediahuis Nederland is voorzitter en Marjolein van der Linden, Director of Legal en Human Resources bij RTL Nederland is vice-voorzitter.

www.ndpnieuwsmedia.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.