Brancheorganisaties boos over plannen reclamevrije publieke omroep

Brancheorganisaties boos over plannen reclamevrije publieke omroep

Een reclamevrije publieke omroep is een plan met alleen maar verliezers. Dit staat in een advertentie die de brancheorganisaties bvA, VEA en PMA op dinsdag 2 juli 2019 in het AD plaatsten.

De advertentie is een initiatief van de Nederlandse communicatiebureaus, mediabureaus en kleine en grote adverteerders. Zij zien het voornemen van minister Arie Slob om reclames overdag te verbieden op de publieke zenders niet zitten. Adverteerders kunnen volgens hen grote groepen mensen niet meer bereiken en daardoor gaan er banen verloren.

Ook zijn de bang dat er geld naar het buitenland wegvloeit. “Concreet komt het erop neer dat de overheid zomaar 100 miljoen euro van de rijksbegroting Weggooit. Geld dat vervolgens in de zakken verdwijnt van buitenlandse partijen als RTL, Facebook en YouTube die wel reclame maken.”

Verder gaan de partijen nog in op ander aspecten, zoals de vergelijking met de BBC die geregeld wordt gemaakt: “Maar ze vergeten daarbij te zeggen dat die mooie BBC-programma’s alleen maar gemaakt kunnen worden door de opbrengsten uit buitenlandse verkoop. Dat is met een piepklein taalgebied als het Nederlands natuurlijk onmogelijk.”

De advertentie, feitelijk een gezamenlijke brief, sluit als volgt af: “Kortom, het idee van een reclamevrije publieke omroep klinkt sympathiek, maar wie vertelt waarheid? Dat de gewone Nederlander er straks de prijs voor betaalt!”

www.bva.nl
www.vea.nl
www.pma-bureaus.nl

 

 

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.