Christian van Thillo opnieuw op 1 in de Nieuwsmedia50

Christian van Thillo opnieuw op 1 in de Nieuwsmedia50

Christian van Thillo is onveranderd de meest invloedrijke man in de Nieuwsmedia50. Alhoewel hij al jaren geen CEO meer is, is hij samen met zijn familie (via Epifin) de eigenaar van DPG Media en actief als executive chairman. Who Saved the Newspaper is zijn motto in het laatst verschenen jaarverslag van DPG Media. Televisie ontbreekt nog en kansen voor radio-uitbreiding dienen zich aan voor 2023.

Top 10

Sander Schimmelpenninck komt de top 10 binnen op nummer twee met een duidelijke mening: dom rechts, wappietuig, onnozelen der aarde. Volkskrantcolumnist en podcastuitgever (Tonny Media) en maker van de Zelfspodcast. Ook een regelmatig geziene gast aan talkshowtafels en opiniërend programmamaker met Sander en De Kloof.

Angela de Jong is opnieuw goed voor een derde positie als de televisierecensent van het AD, en tegelijk een veel geziene gast op televisie als opiniemaakster. Gert-Jaap Hoekman is bijna 10 jaar hoofdredacteur van NU.nl bij DPG Media en is alleen daarom al goed voor een stabiele vierde positie.

Erik Roddenhof de CEO van DPG Media (de groep) is gedaald naar de vijfde plek. Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf (Mediahuis Nederland) daalt van plek 4 naar plek 6 in de lijst, terwijl John van den Heuvel, de misdaadverslaggever, naar plek 7 stijgt (van plek 15). De zwaarbeveiligde Van den Heuvel is in de publieke opinie steeds belangrijker geworden.

Lauren van der Heijden, de Chief Commercial Officer bij DPG Media, daalt naar plek 8. Eric Smit  die met zijn Follow The Money voortgaat met onderzoekende journalistiek, is goed voor een negende plek (vorig jaar nog plek 7). Hekkensluiter van de top 10 is de CEO van Mediahuis Groep, Gert Ysebaert. Bij velen onbekend, maar invloedrijk voor alle Mediahuis-bedrijven en -titels.

Stijgers

Opvallende stijgers uit de Top 10 zijn de eerder beschreven Sander Schimmelpenninck (van 14 naar 2) en John van den Heuvel (van 15 naar 7). Marcel van Roosmalen is met zijn cynisch/satirisch opiniërende mening goed voor een stijging van plek 27 naar plek 11. AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma maakt eveneens een grote sprong van plek 26 naar plek 12.

Rutger Bregman, opiniemaker en journalist voor de Correspondent, maakt met zijn stukken over het grote geld en belastingen de stap van plek 38 naar plek 13. Annechien Steenhuizen is als NOS-anchor gestegen met zes plekken naar plek 14. Verder zijn opvallende stijgers Daniel Verlaan, techjournalist van RTL Nieuws (van plek 24 naar plek 17), Japke-d. Bouma (NRC, van plek 29 naar plek 19) en Bas Heijne (NRC) die van plek 44 naar plek 22 gaat.

Ook de opiniemaakster Aaf Brandt Corstius stijgt van plek 30 naar plek 23. Rien van Beemen maakt een bescheiden stijging van plek 32 naar plek 30 als CEO van Mediahuis. Kamilla Leupen, hoofdredacteur van Het Parool, stijgt behoorlijk van plek 47 naar plek 32. Robert van der Ham van De ondernemer (DPG Media) stijgt van 43 naar plek 39.

Nieuwkomers

Ilse Openneer, de hoofdredacteur van RTL Nieuws, is de hoogste binnenkomer op plek 16. Sinds januari 2022 hoofdredacteur en daarmee een invloedrijke vrouw. Volkskrant-columnist Sylvia Witteman komt binnen op plek 20 terwijl Thijs Zonneveld voor het AD, NU.nl en Wieler Magazine als sportjournalist binnenkomt op plek 21.

Astrid Kersseboom is sinds januari 2022 de anchorvrouw van het NOS Radio 1 Journaal en komt daarmee binnen op plek 25. Giselle van Cann is sinds  september 2022 de hoofdredacteur van NOS Nieuws en daarmee goed voor een 27e positie. Rob Wijnberg, oprichter en hoofdredacteur van De Correspondent komt binnen op de 28e positie.

Dennis van Luling is sinds augustus 2021 adjunct-hoofdredacteur bij RTL Nieuws, goed voor een binnenkomer op de 35e positie. Pieter Klein stapte in februari 2022 over van RTL Nieuws naar Nieuwsuur en is daar hoofdredacteur; goed voor een nieuwkomende positie 38 in de Nieuwsmedia50. Rob Trip komt de Nieuwsmedia50 binnen op plek 40 als nieuwslezer van het NOS Journaal. NRC-journaliste Lamyae Aharouay komt op plek 42 binnen. Verder zijn Roos Schlikker (44), Wilma Haan (adjunct-hoofdredactie NOS Nieuws op 45), Marike Stellinga (NRC op 46) en Dennis Landman (Mediahuis) nieuwkomers in de Nieuwsmedia50.

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.