Marketing Report
[Commercial Review] Bart Vijlbrief: Batavus Actieradius en Vandebron

[Commercial Review] Bart Vijlbrief: Batavus Actieradius en Vandebron

E-bikers zijn de schaamte voorbij. Als ik een paar jaar geleden werd ingehaald door een 60-plusser op een e-bike, meende ik toch altijd iets van gêne bij ze te zien. Ik kon ze gewoon zien denken: "Ik weet heus wel dat jij ziet dat ik maar een beetje half meetrap en niet van mezelf zo hard ga." Maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Omdat ze in de meerderheid zijn: er worden inmiddels meer e-bikes verkocht dan gewone fietsen.

Elk zichzelf respecterend fietsmerk verkoopt ze. Dus ook Batavus. Daarom hebben ze een commercial gemaakt om mensen toch écht een Batavus te laten kopen en niet een ander merk. Belangrijkste pluspunt van Batavus: je krijgt er gratis een extra grote accu bij. Ik denk dan meteen: is de normale accu niet goed genoeg? Maar misschien ben ik dan een beetje te zeikerig, hoor. Voor de rest is de Batavus dus echt een heel goede keuze omdat ‘ie harder gaat dan een fiets die niet electrisch is, omdat ‘ie goed remt voor schapen en juist niet voor honden en enge jongens met scooters. Maar vooral omdat je er moeiteloos heel lange afstanden mee kan afleggen.

Vooral voordelen dus van e-bikes in het algemeen en niet van Batavus in het bijzonder. Misschien is dat in deze fase van de product lifecycle ook nog niet nodig, omdat de groei van de categorie automatisch zorgt voor groei van je merk. Dat kan. Toch had ik liever gezien dat Batavus al wat zou voorsorteren op de toekomst en zou laten zien waarom juist hún e-bikes zo fijn zijn.

En als we het dan toch over lifecycles hebben… wat is dan eigenlijk de lifecycle van een commercial? Want ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze onderstaande oeroude Batavus-commercial als inspiratie hebben genomen. Als dat zo is vind ik dat heel slim, want de mensen die zich die oude commercial nog herinneren zijn nu wel zo’n beetje toe aan een e-bike.

Vandebron

Dan deze:

Ik vind dit dus best een doorbraak. In Nederland is het namelijk not done om als adverteerder een andere adverteerder te bekritiseren in reclame. Daarnaast gelden er in Europa richtlijnen over wat er wel en niet mag in vergelijkende reclame. In de VS is het heel gewoon als het ene merk het andere merk voor rotte vis uitmaakt.

Zó ver gaat Vandebron niet. Maar toch… Er wordt wel heel helder gezegd dat als wij als consumenten denken dat we groene stroom kopen, we eigenlijk misschien wel stroom kopen uit vage bruinkoolcentrales in Oost-Europa die door een administratief trucje ineens groen wordt: sjoemelstroom. En nee, Vandebron noemt niet letterlijk namen, maar ik vat het toch op als voorzichtige aanval op de grote jongens en vooral op de schimmige energiemarkt. Voor een beeld van de complete mindf*ck die hierachter schuilgaat, moet je deze aflevering van Lubach maar eens bekijken:

Het maatschappelijke bewustzijn over dit soort praktijken groeit. Dus is er ruimte voor bedrijven en merken die doen wat ze beloven en niet doen alsof. Voor bedrijven die stelling durven nemen bij belangrijke issues en daar ook naar handelen. Wat dat betreft doet Vandebron alles goed en zitten ze volledig op de tijdgeest. Hun video had van mij zelfs nog wel wat explicieter en harder gemogen, want het gaat om een serieus gegeven: als je groene stroom denkt te kopen, krijg je iets heel anders. Stel je voor: je koopt een Porsche, maar je krijgt vervolgens een Lada met een Porsche-sticker. Dat zou niemand pikken.

Ik snap de brave opzet van de video hoor; de mensen van Vandebron zijn waarschijnlijk keurige, verstandige mensen en een film met groene polders is een heel keurige en verstandige keuze. Maar misschien zijn we het poldermodel, het stadium van verstandig en keurig inmiddels wel een keer voorbij en wordt het tijd voor naming and shaming: een duidelijk signaal afgeven. Of gaan we dan juist weer teveel polariseren? Da’s ook niet goed natuurlijk. Moeilijk, moeilijk… Voordat ik daar uit ben…  

Ik word alvast klant. Jullie ook?

---

Bart Vijlbrief is Strategy Director bij Initiative.

www.initiative.nl
@InitiativeNL

Lees hier meer commercial reviews van Bart Vijlbrief.

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.