Marketing Report
Franc Weerwind: verbod op ongerichte reclame voor online gokken uiterlijk per 1 juli 2023 nieuws

Franc Weerwind: verbod op ongerichte reclame voor online gokken uiterlijk per 1 juli 2023

Het verbod op ongerichte reclame voor online gokken zal uiterlijk per 1 juli 2023 van kracht worden. Dit schrijft D66-minister Franc Weerwind in antwoord op kamervragen.

De  kamervragen werden door Michiel van Nispen (SP), Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Songül Mutluer (PvdA) gesteld naar aanleiding van een nieuwsbericht van de NOS waarin gesteld wordt dat in de vier maanden voor maart 2023 er juist meer geld is uitgegeven aan reclame voor online kansspelen, nu het verbod daarop in zicht is. Nielsen berichtte dat er (bruto) 15 miljoen euro extra zou zijn uitgegeven, onder meer in verband met het WK Voetbal.

Zelfregulering beperkt effect

De minister voor rechtsbescherming benadrukt dat zelfregulering van de brancheorganisaties een belangrijk maar uiteindelijk beperkt effect hebben op het beperken van reclames. Dit komt volgens de bewindspersoon doordat niet alle aanbieders gebonden zijn aan de zelfregulerende afspraken. Daarbij wijst de minister op de buitenreclames. Franc Weerwind juicht de inspanningen van de brancheorganisaties toe, maar benadrukt dat het noodzakelijk is om een verdere aanscherping te doen via een ministeriele regeling.

De kamerleden vroegen in hun vragen waarom het ondanks eerdere beloftes een verbod op ongerichte reclame-uitingen voor online gokreclames nog niet van kracht is. Volgens de minister komt dit omdat een aantal punten naar aanleiding van opmerkingen van de Raad van State nog moetesten worden uitgewerkt op het punt van effectiviteit en handhaafbaarheid.

Zo zal met  name bij reclame op internet verduidelijkt worden hoe het onderscheid tussen gerichte reclame en ongerichte reclame gemaakt kan worden en hoe het verbod zal worden gehandhaafd.

Staatsdeelnemingen

Marnix van Rij (CDA) heeft als staatssecretaris van Financiën in zijn rol als aandeelhouder van de staatsdeelnemingen Nederlandse Loterij (Toto) en Holland Casino verschillende keren zijn zorgen geuit over de hoeveelheid reclame en opgeroepen tot matiging, ook rondom het WK Voetbal.

Of dat effect had, is onduidelijk. De minister wijst er op dat het wettelijk thans wel is toegestaan en dat personen die willen deelnemen aan kansspelen kennis kunnen nemen van het legale aanbod en dat dat daarmee bijdraagt aan kanalisatie.

www.rijksoverheid.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.