Heineken merkt impact coronavirus: daling bierafname eerste kwartaal

Heineken merkt impact coronavirus: daling bierafname eerste kwartaal

Heineken merkt de impact van het coronavirus in haar resultaten over het eerste kwartaal 2020. De nettowinst daalde naar 94 miljoen euro. In het eerste kwartaal 2019 was dit nog 299 miljoen euro. Omzetcijfers zijn niet bekend gemaakt. Wel is bekend gemaakt dat de wereldwijde verkoop van bier is gedaald naar 51,6 miljoen hectoliter, oftewel 2,1 procent daling ten opzichte van het eerste kwartaal 2019 waarbij er in maart 2020 een daling van 14 procent ten opzichte van maart 2019 is geregistreerd. Heineken verwacht dat de resultaten heel 2020 zal worden beïnvloed door de coronacrisis. Ook een devaluatie van valuta in met name Mexico, Brazilië en Indonesië speelt daarbij een rol. Er is bij Heineken een vacaturestop ingelast en alle  ontwikkelplannen (CAPEX) zijn on hold gehouden tenzij voor de continuerende bedijrsvoering is bedoeld. Ook zijn geplande bonussen geschrapt.

In Brazilië, China, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Mozambique, Ivoorkust en Zuid-Korea was groei waarneembaar voor het Heineken-merk. In (west) Europa daalde het volume met 1,4 procent in het eerste kwartaal tot 15,4 miljoen hectoliter bier. In maart 2020 was dit een daling van 15,3 procent ten opzichte van maart 2019 wat duidt op een toenamge in januari en februari 2020. Het verbruik van het Heineken merk steeg daarbij wereldwijd in het eerste kwartaal (5 procent) en in Europa licht (0,4 procent) in het eerste kwartaal.

De aandeelhoudersvergadering van Heineken besloot het dividend over 2019 uit te zullen keren op 7 mei 2020, maar geen interimdividend te zullen uitkeren over 2020. Dit is vermoedelijk ook voor het eveneens beursgenoteerde Heineken Holding het geval.

Heineken is actief in meer dan 190 landen met meer dan 300 merken.

www.heinekencompany.com
www.heinekenholding.com

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.