[Interview] Tatiana Pastukhova over Teenit-app om jongeren bewust te laten maken van geld

[Interview] Tatiana Pastukhova over Teenit-app om jongeren bewust te laten maken van geld

Tatiana Pastukhova heeft verschillende titels op het vlak van scheikunde en psychologie. Na een carrière in de e-commerce richtte ze samen met Bartosz Kiera, een oud-collega van Marktplaats, Teenit op. De app leert jongeren om met geld om te gaan. We spreken haar daarover.

Hoe ben je op het idee van Teenit gekomen?

Ik heb twee dochters van 14 en 25 jaar. Ik merkte dat alle jongeren min of meer door hetzelfde proces gaan bij de bewustwording van geld en kosten. Als ze 18 worden en bijvoorbeeld de ziektekostenverzekering moeten betalen en zeker als ze op zichzelf gaan wonen kan dat een grote schok zijn als ze daar niet goed op zijn voorbereid.

In de huidige wereld is het voor tieners makkelijk om met een eigen bankpas of in de digitale wereld geld uit te geven zonder dat ze doorhebben wat het betekent. De apps van banken gebruiken ze weinig.   

Ik zag dat contant geld in feite zo goed als verdwijnt bij tieners en ze te maken krijgen met meer verleidingen. Reclame via sociale media bereikt de jongerengroep met producten die aansluiten bij hun lifestyle die ze willen kopen, net als diensten die het mogelijk maken later te betalen.

Wat doet Teenit?

Wij kwamen op het idee om een app te ontwikkelen die heel makkelijk inzichtelijk maakt hoe de financiële situatie is: dus wat komt erin, wat gaat eruit. En ook hoe ze kunnen budgetteren en educatieve content op een toegankelijke en leuke manier gebracht, gericht op de belevingswereld van jongeren. De app is beschikbaar voor jongeren van 12 tot 18 jaar. De ouders moeten wel toestemming geven voor het eerste gebruik. Met de app kunnen geen betalingen gedaan worden.

Wat is jullie businessmodel?

We waren vanaf de lancering tot voor kort gratis als introductieperiode. Nu vragen we via een aanbieding 1,99 euro per maand. De reguliere prijs is 3,49 euro per maand. Het is overigens zo dat we dit geld in feite vragen aan de ouders; er wordt via de appstore van Apple of Google Play afgerekend. Ons eerste doel is circa 24.000 abonnees, dat is 2,4 procent van de tieners. Uiteraard willen we elke tiener bereiken in Europa!

Hoe zijn jullie gefinancierd?

Met onze eigen middelen. De mede-oprichter is zelf programmeur. Tot nu toe lukte alles uit eigen middelen. We voeren microcampagnes uit en wisten tot nu toe alles zelf te runnen. Als we internationaal zouden uitrollen, zouden we mogelijk wel financiering nodig hebben. Ook komt externe financiering goed van pas om meer opties en content toe te voegen aan onze app. 

Hoe gaat het met de publiciteit?

We doen aan micro-marketing. Initieel was de media-aandacht beperkt. Begin juli waren we te zien in het programma Volle Kanne van de Duitse publieke omroep ZDF. Dat was opvallend, aangezien we (nog) geen Duitse app hebben terwijl Nederlandse media nog geen aandacht aan ons hadden besteed.

We stonden onlangs in het Financieele Dagblad, waren bij NPO FunX te horen, we waren app van de week bij NU.nl en hebben ook elders inmiddels media-aandacht gekregen. Ik vind het onderwerp hoe jongeren/tieners omgaan met geld om en hoe gaat het met de educatie daarover, belangrijk en ik zie dat de media dat inmiddels beginnen te omarmen.

Heb je een reactie gehad van het NIBUD, dat hier eigenlijk voor is?

Nee. We hebben wel contact proberen te leggen met ze, maar kregen geen reactie. We staan ervoor open om met hun samen te werken en hopen dat ook te gaan doen. 

Wat zijn de uitbreidingsplannen, ook voor 18+ en andere landen?

We zijn niet van plan om de komende tijd ook jongvolwassenen te gaan bedienen, maar we krijgen wel vragen van hen en hun ouders. We willen ons focussen op 12- tot 18-jarigen en daarvoor de best mogelijke ervaring bieden. Natuurlijk willen we zo snel mogelijk naar de rest van de Europese Unie uitbreiden, aangezien deze tool veelgevraagd is en er (nog) geen echte alternatieven zijn.  

Spreker op MarCom075

Lezers van het interview die graag meer willen weten over Teenit en Tatiana Pastukhova kunnen het evenement MarCom075 bezoeken. Gratis aanmelden voor het event kan door hier op te klikken.  

www.teenit.app

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.