Marketing Report
KPN, Delta Fiber, VodafoneZiggo en T-Mobile garanderen 180 miljoen voor Eredivisieclubs nieuws

KPN, Delta Fiber, VodafoneZiggo en T-Mobile garanderen 180 miljoen voor Eredivisieclubs

KPN, Delta Fiber, VodafoneZiggo en T-Mobile Netherlands garanderen de Eredivisie-clubs 180 miljoen aan clubinkomen per jaar. Dit stellen de vier telecombedrijven in een brief aan de Eredivisie cv waarvan ze de kern hebben geopenbaard.

Disney: Recht op verlenging

De telecompartijen willen niet dat de Eredivisie cv het contract met The Walt Disney Company verlengt en hoopt dat de clubs ingaat op hun voorstellen. The Walt Disney Company heeft een recht op verlenging en naar verluid ook een recht op matching als andere partijen een bod doen.

Joint venture

Net als The Walt Disney Company thans met een joint venture werkt (Eredivisie Media & Marketing die ESPN exploiteert), willen de telecombedrijven dat ook opzetten. Daarin zouden dan – net als Eredivisie Media & Marketing dat thans doet, de rechten voor de samenvattingen, buitenlandse uitzendrechten, sponsoring en uitzending in bars en café’s worden geëxploiteerd.

Volgens de telecombedrijven gaat het dan om een bedrag van ruim 200 miljoen euro per jaar dat naar de voetbalclubs kan gaan of meer afhankelijk van de resultaten van die exploitatie. 70 procent zou na aftrek van de productiekosten aan de clubs ten goede komen. Het zou gaan om opnieuw een langdurig contract van dit keer 10 jaar.

De telecombedrijven willen de voetbalclubs ook ruimte geven om via eigen onlinekanalen beeldrechten te exploiteren.

In een door Hill+Knowlton Strategies verspreid persbericht wordt gesteld dat met het bericht een einde aan ruis gemaakt wil worden aangezien niet helemaal helder was wat nu het gegarandeerde bedrag is dat jaarlijks sowieso aan clubs wordt overgemaakt. Het AD schrijft echter dat de telecombedrijven met hun eerdere voorstel zijn afgewezen. Het voorstel van The Walt Disney Company zou circa 1,7 miljard waard  zijn voor een periode van 10 jaar, volgens het AD

Volgens de telecombedrijven betalen zij ongeveer dit bedrag voor de distributierechten. De telecombedrijven benadrukken dat er een tussenlaag verdwijnt, aangezien The Walt Disney Company dan geen onderdeel meer zou worden daarvan. Er vindt dan echter wel een koppeling tussen essentiële infrastructuren en belangrijke sportcontent plaats. De vier telecombedrijven schakelen daarmee niet alleen voor langere tijd The Walt Disney Company uit, maar ook streamingdiensten. Anderzijds betekent het een mogelijk lastige distributieonderhandeling met deze telecombedrijven indien The Walt Disney Company het bestaande contract weet te verlengen.

Maandag stemming over voorstel The Walt Disney Company

Maandag 8 mei 2023 vergaderingen de voetbalclubs verenigd in de Eredivisie cv en wordt er gestemd over verlenging van de samenwerking met The Walt Disney Company.

KPN, VodafoneZiggo, Delta Fiber en T-Mobile Netherlands willen dat de voetbalclubs zich nog nergens op vastleggen en willen een kans om hun voorstel nader uit te werken en te bespreken.

Geen pitch

Overigens is Nederland een van de weinige landen waar geen transparante pitch plaats vindt voor het kunnen verkrijgen van de rechten van de hoogste divisie die sinds 2013 aan The Walt Disney Company was vergeven. Het gaat om de uitzendrechten vanaf 1 augustus 2025.

www.eredivisie.nl

www.kpn.com

www.vodafoneziggo.com

www.deltafiber.nl

www.t-mobile.nl

 

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.