Marketing Report
Mediahuis koopt RadioCorp (100% NL, Slam! en Sunlite) en Radio Veronica nieuws

Mediahuis koopt RadioCorp (100% NL, Slam! en Sunlite) en Radio Veronica

Mediahuis Groep heeft RadioCorp (eigenaar van de radiozenders 100% NL, Slam! en Sunlite) per 31 maart 2023 overgenomen. Daarnaast heeft Mediahuis Groep een principeakkoord bereikt met Talpa Network over de overname van Radio Veronica. Mediahuis is al eigenaar van Sublime en het DAB+/internetradiostation Nostalgie (Nederland).

Met de overname van deze radiostations zet Mediahuis zijn plannen binnen de Nederlandse radiomarkt kracht bij en verstevigt de groep zijn positie binnen de lokale advertentiemarkt. 

Carlo de Boer en Herbert Visser

RadioCorp was tot 31 maart 2023 eigendom van oprichter Herbert Visser, Carlo de Boer en Karl Habsburg-Lotharingen. Carlo de Boer en Herbert Visser blijven aan bij RadioCorp als directeur, algemeen directeur en statutaire directie.

Ambities

Mediahuis toont met de overname ambities binnen de Nederlandse radiomarkt met betrekking tot het versterken van zijn positie op de Nederlandse advertentiemarkt. De groep verwerft het volledige aandeelhouderschap van RadioCorp, het mediabedrijf met een focus op radio- en digital-activiteiten en eigenaar van onder meer de radiozenders 100% NL, Slam! en Sunlite. Tegelijkertijd bereikten Mediahuis-groep en Talpa Network een principeakkoord wat betreft de overname van Radio Veronica door Mediahuis.  

Voor Mediahuis betekenen deze overnames een uitbreiding van het bestaande radiomerkenportfolio, naast Sublime en Nostalgie. Beide overnames stellen Mediahuis naar eigen zeggen in staat om luisteraars, adverteerders en mediabureaus een sterker audioaanbod te bieden, en aldus ook een groter en kwalitatiever bereik. 

One Media Sales

Het belang van 10 procent dat RadioCorp heeft in One Media Sales (OMS) is ook overgenomen. 90 procent van One Media Sales is in handen van Talpa Network. One Media Sales verkoopt onder meer de reclame van de Talpa Network-zenders Radio 538, Sky Radio en Radio 10 alsmede Radio Veronica. Ook verkoopt het de reclame van Sublime, 100% NL, Slam! en Sunlite alsmede Decibel. Het is niet duidelijk of Mediahuis door wil gaan met One Media Sales of de reclame zelf ter hand wil nemen op termijn.

Eén radiozender niet op FM via Mediahuis?

Per 1 september 2023 worden de landelijke commerciële radiofrequenties opnieuw verdeeld. Elk radiobedrijf mag voortaan maximaal drie radiostations bezitten. Mediahuis is op FM- en DAB+ met de overname actief met drie radiostations (Sublime, 100% NL en Slam!). Indien de overname van Radio Veronica wordt geëffectueerd, is een vierde FM-radiostation onderdeel van Mediahuis. Radio Nostalgie en Sunlite zenden uitsluitend uit op DAB+. Dit betekent dat een van de radiostations die nu op FM uitzendt - indien deze allen onder de vlag van Mediahuis blijven opereoren - niet geen landelijke FM-licentie kan verkrijgen per 1 september 2023.

In totaal worden negen landelijke FM-frequenties verdeeld middels een veiling waarbij de kavels waar Slam! en Sublime op uitzenden, ongeclausuleerd worden.

Mediahuis had radiozender Sublime (en DAB+/internet-radiostation Nostalgie) ondergebracht bij Audiohuis, dat verder met name branded content-podcasts produceert. Onduidelijk is nog hoe en of de overgenomen radiostations organisatorisch met Sublime en Audiohuis zullen worden gecombineerd. 

Reacties

Herbert Visser, directeur van RadioCorp: "Toen ik het bedrijf 17 jaar geleden oprichtte, kon ik nooit vermoeden dat we zo succesvol zouden worden met RadioCorp en zo lang zelfstandig zouden blijven. Met de snel veranderende mediaontwikkelingen is de overname door Mediahuis dan ook nu een logische stap waar we erg blij mee zijn.’

Carlo de Boer, algemeen directeur: "Ons gedreven team en opgebouwde kennis en ervaring in combinatie met de ambitie- en audio-activiteiten van Mediahuis, zorgt voor een krachtig vernieuwd audiobedrijf. We gaan hiermee een nieuwe fase in met RadioCorp en dat geeft nieuwe energie voor de toekomst."

Gert Ysebaert, CEO van Mediahuis Groep: "Wij zijn er trots op dat RadioCorp vanaf nu onderdeel uitmaakt van de Mediahuis-familie. Het is knap wat dit radiobedrijf de afgelopen jaren heeft gepresteerd en de stations van RadioCorp zorgen voor een mooie uitbreiding van onze audio merkportfolio. Ik kijk er naar uit om met alle medewerkers van RadioCorp samen te werken en nog meer consumenten blij te maken met sterke audiocontent."

Talpa Network naar veiling met Radio 10, Sky Radio en Radio 538

Voor de aanstaande FM-frequentieveiling - waarvoor Talpa Network zich heeft aangemeld - heeft de overheid besloten dat één eigenaar maximaal drie FM-kavels mag verwerven. Dit was voor Talpa Network de noodzakelijke reden één van haar vier radiomerken te verkopen aan Mediahuis groep. Radio 538, Sky Radio en Radio 10 blijven onderdeel van Talpa Network.

Paul Römer, Managing Director Radio & Televisie Talpa Network: “Radio Veronica is een merk met een rijke historie. De komst van Veronica binnen het omroepenstelsel was in 1960 de start van commerciële radio en daarmee de grondlegging van de radio zoals tegenwoordig nog te horen. De zender is na 63 jaar nog altijd één van de belangrijke spelers in het radiolandschap met een onderscheidende muziekprofilering, prachtige programmering en toonaangevende activaties als de Top 1000 Allertijden en Veronica Express.

Vooralsnog blijft Radio Veronica bij Talpa Network

Met de verkoop aan Mediahuis groep heeft Radio Veronica een optimale uitgangspositie om ook in de toekomst een belangrijke plek in het radiolandschap te blijven behouden. Zowel voor als achter de schermen wordt door het team van Veronica met veel passie en liefde aan het merk gebouwd. We zijn blij dat we met deze wisseling van eigenaar hen meer zekerheid kunnen bieden over de toekomst van het merk.” 

De finalisering van de overname van Radio Veronica, waaronder het adviestraject met de Ondernemingsraad, vindt plaats voor de geplande start van de FM-frequentieveiling, tot die tijd blijft Radio Veronica onder Talpa Network vallen. Het is niet duidelijk of Caroline Brouwer en Rob Stenders ook meegaan evenals het volledige personeel van Radio Veronica. Talpa Network benadrukt wel dat het in de lijn van de verwachting is dat beiden meegaan naar Mediahuis. Dit zal bij de finalisering van de overeenkomst moeten blijken. Die wordt voor de start van de veiling op 20 juni 2023 verwacht.

Radio Veronica was als onderdeel van de toenmalige Sky Radio Groep van 2006 tot 2016 in handen van Telegraaf Media Groep, de voorganger van Mediahuis Nederland.

www.mediahuis.com

www.radioveronica.nl

www.radiocorp.nl

www.slam.nl

www.100p.nl

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.