Michiel Frackers: Marc Andreessen blijft positief en iXora scoort in Azië

Michiel Frackers: Marc Andreessen blijft positief en iXora scoort in Azië

“I am fundamentally an optimist. Whether that comes from nature or nurture, I cannot say. Part of being optimistic is keeping one’s head pointed toward the sun, one’s feet moving forward.” — Nelson Mandela

Churchill, Mandela en… Andreessen?

Eigenlijk heb ik een hekel aan inspirerend bedoelde citaten en tegeltjeswijsheden, maar ik betrapte mezelf afgelopen week op het zoeken naar tips en voorbeelden van mensen die in barre tijden geloof hielden in een betere toekomst. Zo las ik met veel plezier stukken uit speeches terug van Winston Churchill, al bleek één van mijn favoriete oneliners uit zijn rijke oeuvre waarschijnlijk helemaal niet van hem afkomstig. Niet iedereen zal deze zin ook ervaren als opbeurend en positief, maar ik knapte ervan op:

“Als ik met jou getrouwd was, zou ik vergif in je thee doen,” merkte Lady Astor ooit op tegen Churchill. “Als ik met jou getrouwd was,” antwoordde die, “zou ik het opdrinken.”

Dan Nelson Mandela. Ik denk dat de man die na 27 jaar in de gevangenis te hebben gezeten wegens het vergrijp geboren te zijn met wat pigment en desondanks bij vrijlating opriep tot vrede en vergiffenis, nu zou oproepen tot vergevingsgezindheid; en zou pleiten voor het behouden van geloof in het goede in de mens en een open geest voor positieve ontwikkelingen.

Vorige week heb ik genoeg gezegd over de kwalijke rol die sociale media spelen bij het onbeperkt verspreiden van berichten die alleen zijn bedoeld om te kwetsen. Cynisme ligt nu op de loer, maar leidt tot niets. Daarom kies ik er deze week voor om te concentreren op positieve zaken. Ik richt me op mogelijke doorbraken en kansen die anders misschien onopgemerkt zouden blijven.

The Techno-Optimist Manifesto

Je moet lekker in je vel zitten om deze week een stuk te publiceren met die titel, maar Marc Andreessen is een ongeremde positivo. De grondlegger van de webbrowser is inmiddels topinvesteerder en publiceert vaker interessant denkmateriaal, zoals eerder dit jaar zijn artikel tegen alle doembeelden over de toekomst van kunstmatige intelligentie met de kop ‘Why AI Will Save the World.

Nu schrijft Andreessen:

“Onze beschaving is gebouwd op technologie. Onze beschaving is gebaseerd op technologie.

Technologie is de glorie van menselijke ambitie en prestatie, de voorhoede van vooruitgang, en de realisatie van ons potentieel. Gedurende honderden jaren hebben we dit terecht verheerlijkt – tot voor kort.

Ik ben hier om het goede nieuws te brengen. We kunnen vooruitgaan naar een veel betere manier van leven, en van zijn. We hebben de hulpmiddelen, de systemen, de ideeën. We hebben de wil. Het is tijd om opnieuw de technologievlag te hijsen. Het is tijd om Techno-Optimisten te zijn.”

‘Wat doet dit voor de toiletpapier-industrie?’

Was ik maar zo positief als Andreessen. Innovaties hebben zelden de massale impact die bij de introductie wordt verwacht. De briljante marketeer Mike Linton zei ooit tegen me: ‘als er aan een nieuwe innovatie wonderbaarlijke mogelijkheden worden toegeschreven (denk aan AI of een paar jaar terug quantum computing) denk ik altijd: ‘hoe gaat dit de toiletpapier-industrie veranderen? Meestal valt het wel mee.’

Het ligt altijd aan het individu hoe een nieuwe vondst wordt toegepast. De één bouwt met een hamer een nieuwe badkamer voor zijn oude buurvrouw, de ander slaat er een willekeurige voorbijganger mee van zijn fiets af. Dat zal met AI niet anders zijn, vrees ik. Maar ik voel me bij mijn fascinatie voor innovaties geruggesteund door het techno-optimisme van Andreessen. Hopelijk geldt dat voor veel mensen die hun werkzame leven spenderen aan het ontwikkelen of toepassen van innovaties die de wereld vooruit helpen.

Spotlight 9: Nvidia en Tesla fors onderuit

Het was kommer en kwel op de beurs: alleen de crypto’s stegen terwijl beurslievelingen Tesla en Nvidia fors onderuit gingen.

De diepe ellende in het Midden-Oosten leidde tot algehele malaise op de beurzen, waarbij alleen de crypto’s Bitcoin en Ethereum overeind bleven. De kwartaalcijfers van Tesla bleken een grote teleurstelling en Nvidia leidde onder de aankondiging van de Amerikaanse regering dat het de export van bepaalde Nvidia-chips naar China zou blokkeren.

Oprichter en CEO van Nvidia Jensen Huang bekende deze week dat als hij vantevoren zou hebben geweten hoe moeilijk het zou worden, hij waarschijnlijk nooit met Nvidia was begonnen:

“Dat is eigenlijk de superkracht van een ondernemer. Ze weten niet hoe moeilijk het is, en ze vragen zich alleen maar af ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’ En tot op de dag van vandaag prent ik me in, ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’ Omdat het moet. Je moet jezelf laten geloven dat het niet zo moeilijk is, omdat het veel moeilijker is dan je denkt. En als ik met de kennis van nu zou terug kunnen gaan in de tijd en die hele reis opnieuw zou moeten doorstaan, dan denk ik dat het te veel is. Het is gewoon te veel.”

Eerder dit jaar schreef ik uitgebreid over het succes van Nvidia, dat inmiddels is uitgegroeid tot één van ‘s werelds meest waardevolle bedrijven. Vorige week berichtte ik over de onstuitbare opmars van het van oorsprong Australische bedrijf Canva en deze week wil ik uitweiden over een parel van Nederlandse oorsprong, iXora.

Van muziekfestivals naar datacenters

Een paar jaar geleden werd ik gewezen op het boek The Blue Economy van Gunter Pauli, waarin hij betoogt dat een duurzame samenleving en economische groei wel degelijk samen kunnen gaan. Ik was dermate enthousiast over zijn denkbeelden dat ik Pauli in mijn beste Duits mijn complimenten mailde, waarop hij me in vlekkeloos Nederlands antwoordde dat hij een Belg is – dus is gelukkig wel gewend aan een flatertje.

In de praktijk blijkt het lastig om dit type winstgevende, maar duurzame bedrijven te ontwikkelen. Tegelijkertijd winst maken en de wereld redden blijkt een bijzonder complexe klus. Dus toen mijn vriend Vincent Houwert, die ik begin deze eeuw had leren kennen door zijn hostingbedrijf True, een paar jaar terug vroeg of ik zijn nieuwe manier van serverkoeling wilde komen bekijken, was ik op zijn zachtst gezegd matig enthousiast.

Na de verkoop van True wilde Houwert een tijdje relaxen op Curaçao, waar hij een fascinatie ontwikkelde voor professionele geluidsapparatuur voor concerten en festivals waarbij koeling een probleem bleek. Hij vroeg advies aan zijn vriend Vincent Beek, die jarenlange ervaring had in de internationale AV-industrie en het was Job Witteman, eind jaren negentig oprichter van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) die de twee Vincents aanraadde naar immersion cooling te kijken en dan vooral naar de markt van datacenters in plaats van geluidsapparatuur.

Waarom ik niet neutraal ben over iXora

Immersion cooling, het koelen van computers door middel van vloeistof in plaats van de traditionele luchtkoeling met ventilatoren, is op zich helemaal niet nieuw. Maar in mijn ervaring zijn datacenters conservatieve bedrijven, een soort kruising van vastgoedmensen en systeembeheerders, die wars zijn van gekkigheid met grote tanks vol vloeistof waar met robotarmen servers in moeten worden getakeld. En dat zijn de gangbare immersion cooling oplossingen. Vandaar mijn aanvankelijke scepsis over iXora.

Vooral het als koeling onderdompelen van de server in een niet geleidende vloeistof, waarbij er als restproduct alleen warm water vrijkomt dat ook nog kan worden gebruikt voor verwarmingstoepassingen, trekt wereldwijd veel belangstelling.

Tot mijn verbazing bleken Houwert, Beek en Witteman er echter in geslaagd om immersion cooling toe te passen in de standaard 19 inch racks, leidend tot een enorme energiebesparing van de energievretende servers; en ze hadden er zelfs een wereldwijd patent voor aangevraagd en verkregen. Voor de methode die iXora toepast, waarbij de servers verticaal in plaats van horizontaal worden geplaatst in makkelijk uitneembare gesloten cassettes, waardoor geen vloeistof wordt gelekt en de server eenvoudig toegankelijk blijft voor onderhoud, zag ik gelijk een enorme wereldwijde markt.

Datacenters moeten over op immersion cooling

De snel gestegen energieprijzen maken de noodzaak voor datacenters tot de overstap naar immersion cooling alleen maar groter. Want door de enorme toename van streamingdiensten, cloud gebaseerde software services en bovenal de razendsnelle ontwikkeling van high performance computing en AI-toepassingen zoals ChatGPT, is een overgang van luchtkoeling naar immersion cooling de enige optie: de volgende generatie computerchips wordt simpelweg te warm om nog door lucht te kunnen worden gekoeld.

Job Witteman werd CEO van iXora en Vincent Beek de Head of Operations & Sales, terwijl Vincent Houwert zich wegens ziekte moest terugtrekken uit de dagelijkse operatie en uieindelijk helaas overleed. De technische man binnen iXora was al aan boord in de persoon van Head of Engineering Erwin Bleeker, die ik 15 jaar geleden heb leren kennen bij True, voordat hij bij Dell ging uitleggen hoe ze een server in elkaar moesten zetten ????

Daarom ben ik niet, zoals bij bijvoorbeeld Nvidia en Canva, neutraal over iXora: het is een product dat door de enorme energiebesparing duurzaamheid bevordert, het bestrijkt een wereldwijde markt vanaf de start en het wordt geleid door mensen die ik ken en vertrouw, reden waarom ik ook een paar certificaten in de STAK van iXora (waarover later meer) heb gekocht. Het lijkt me wel zo netjes dat hier te melden.

Waarom iXora een interessante investering is

Een fascinerend aspect aan iXora vind ik het feit dat het eerste product van een startup uit Ede wereldwijd de aandacht trekt. Vorige week was iXora aanwezig op beurzen in Silicon Valley en Utrecht, zelf ging ik tijdens Singapore Technology Week langs bij iXora op Data Centre World Asia, de leidende beurs op datacentergebied in Azië.

Sexy business: op standbezoek bij iXora in Singapore met CEO Job Witteman (midden) en Head of Operations & Sales Vincent Beek (rechts).

Eens te meer bleek dat maanden lezen en praten met experts mij niet dezelfde inzichten kan bieden als een paar uur praten met potentiële klanten en partners. iXora werd ondanks de bescheiden stand druk bezocht door bedrijven uit Japan, China, Zuid-Korea, India, Australië en vrijwel alle Asean-landen.

Op basis van alle feedback kon ik een aantal conclusies trekken waarom iXora een zeer interessante investering is, die te lang zijn om hier in detail te delen. Maar dit is de kern.

Investeringsanalyse van iXora

1. Enorme markt

Als investeerder blijft dit de belangrijkste overweging; je kunt wel de beste muizenval ter wereld hebben uitgevonden, als er geen kopers zijn schiet het niet op. Slimmerikken reppen altijd over TAM, Total Addressable Market, en die zit wel snor bij iXora. Honderden miljoenen servers zijn geschikt voor iXora en het gaat hierbij dus om een miljardenmarkt.

2. Concurrerend voordeel

Kort samengevat:

  • Ruimteoptimalisatie in datacenters: iXora helpt datacenters hun ruimte te optimaliseren door luchtkoeling te elimineren (vaak de helft van het totale vloeroppervlak!) waardoor de capaciteit per vierkante meter toeneemt. Ofwel: meer munten per meter voor de klant.
  • Energie-efficiëntie: uit de eerste implementatieresultaten blijkt dat iXora het energieverbruik in datacenters tot 50% kan verminderen. Elke cent bespaart op energie is extra winst voor de klant. En vermindert de CO2 uitstoot!
  • Gebruiksgemak/drempel tot klantacceptatie: zelfs de grootste kluns kan servers uit iXora cassettes verwisselen, want zelfs ik kon het in enkele seconden.

3. Toegang tot de markt/sterke partnerships

iXora heeft een wereldwijde licentie-overeenkomst gesloten met Lubrizol, een dochteronderneming van Berkshire Hathaway, het bedrijf van de legendarische investeerder Warren Buffett. Daarmee is het in één klap toegetreden tot het ecosysteem waar ook Intel en Eaton deel van uitmaken, waardoor de kans op werelwijde verkopen enorm is toegenomen. Met deze partners zal geen copycat het snel aandurven het patent van iXora te schenden door een ordinaire kopie uit te brengen. Daarnaast heeft iXora zelf al aanzienlijke tractie opgebouwd en een wereldwijde pilotserie gepland voor 2024 die de VS, Europa en Azië bestrijkt.

4. Schaalbaar business model

Hardwarebedrijven raken vaak verstrikt in dure productie- en schaalproblemen, daarom heeft iXora besloten om zich te concentreren op hoogwaardige R&D. De productie, verkoop en support wordt uitgevoerd door de licentie-partners, allereerst Lubrizol.

5. Sterk investeringsperspectief:

Naarmate hoogwaardig computergebruik steeds meer vloeistofkoeling vereist, biedt het aanpasbare ontwerp van iXora veel potentie voor langetermijngroei. Ik verwacht zelf om twee redenen dat Nvidia servers snel zullen passen in een iXora chassis:

  • de vormfactor is geen probleem, het is relatief eenvoudig om de populairste lijnen van Nvidia en een chassis van iXora in elkaar te laten passen
  • Nvidia’s chips zijn zeer energie-intensief en worden erg warm, dus er is een sterke behoefte aan immersion cooling

6. Waardering

De huidige vraagprijs en waardering van iXora worden als redelijk beschouwd, ondersteund door solide inzicht in toekomstige inkomsten en winsten. Alleen al het partnerschap met Lubrizol garandeert een minimum van tientallen miljoenen dollars.

iXora heeft dit jaar al een miljoen Euro opgehaald van particulieren, maar participeren kan nog steeds en al vanaf 5.000 Euro. Als je reageert op deze mail of me benadert via LinkedIn, breng ik je graag in contact met de oprichters Vincent en Job.

Voor wie liever kijkt dan leest

Sommige mensen lezen minder graag en kijken liever video, zelfs als ik erin zit, daarom heb ik ook een video van 5 minuten gemaakt waarin ik mijn redenen deel waarom ik heb geïnvesteerd in iXora. De korte video is beschikbaar in het Nederlands en in het Engels.

Tot slot, mooi ander tech optimisme:

  • Basketballer begint venture capitalfonds van 200 miljoen dollar. Viervoudig NBA-kampioen Andre Iguodala wist al ruim tien jaar geleden, toen hij tekende bij de Golden State Warriors, dat hij in San Francisco een netwerk in de technologiewereld wilde opzetten om na zijn carriere van te profiteren. Dat lijkt aardig te lukken.
  • Elektrisch verticaal opstijgend vliegtuig krijgt certificatie. Het lijkt wel een mop: het is elektrisch, kan hangen en komt uit China, hoe heet het? EHang. Serieus. Ziet er heel erg tof uit, benieuwd of het een succes wordt.
  • Repareren is het nieuwe cool. The Guardian ziet in Amsterdam een duurzame ontwikkeling die korte metten maakt met de fast fashion trend: het wordt grootschalig repareren, in plaats van steeds nieuw kopen en weggooien.


--

Michiel Frackers is Chairman van Bluenote en Chairman van Blue City Solutions.

www.bluenote.world

www.bluecity.solutions

Deze nieuwsbrief kun je elke zondagochtend gratis ontvangen in je mailbox, meld je daarvoor hier aan.

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

[Column] Michiel Frackers: Amazon van Jeff Bezos onderzoekt Perplexity van ... Jeff Bezos

01-07-2024 | 10:20:00
Perplexity steelt dus het auteursrechtelijk beschermd werk van journalisten. Reden voor Wired om een onderzoek in te stellen

[Webinar] Dr. Nisheta Sachdev en Gert-Jan Lasterie delen online marketing tips en tricks

01-07-2024 | 10:20:00
Perplexity steelt dus het auteursrechtelijk beschermd werk van journalisten. Reden voor Wired om een onderzoek in te stellen

[Column] Michiel Frackers: Biljoenenjacht op Wall Street door AI-Goudkoorts

17-06-2024 | 09:35:58
Wat is er loos met die beleggers? Vanwaar die absurde koerszwenkingen van honderden miljarden?

[Column] Michiel Frackers: Nvidia is Apple voorbij dus wat doet Tim Cook?

10-06-2024 | 12:40:40
Er gebeurde afgelopen week zoveel in de techwereld, dat ik kort tien nieuwsberichten bespreek die me het meest opvielen.

[Column] Michiel Frackers: Nvidia verbijstert beleggers, maar crypto verslaat AI met gemak

28-05-2024 | 00:43:31
Wie vorig jaar de grootste tech-aandelen kocht, deed het qua rendement (+34 procent) slechter dan degene die focuste op AI-aandelen (96 procent stijging).

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.