NPO Audio: focus op podcasts, NPO 3FM en NPO Klassiek

NPO Audio: focus op podcasts, NPO 3FM en NPO Klassiek

NPO Audio focust zich het komende jaar op het verder ontwikkelen van podcasts mede ten behoeve van NPO Luister. De eerder aangekondigde merkwijziging van NPO Radio 4 naar NPO Klassiek zal op 1 januari 2023 worden doorgevoerd. Verder zal de NPO de eerder ingezette koers van NPO 3FM en NPO Radio 5 (met de komst van Simone Walraven en Erik de Zwart) voortzetten. Over de start en mogelijke  gevolgen van een gewijzigde meetmethode bij het luisteronderzoek (NMO) kon de NPO nog niets prijsgeven. Dit bleek bij de seizoenspresentatie van NPO Audio.

NPO Klassiek

Simone Meijer, zendermanager van NPO Radio 4 en binnenkort NPO Klassiek: “We willen beter vindbaar en herkenbaar zijn. Het merk NPO Klassiek maakt voor ons meer mogelijk, waaronder combinaties met video, podcasts, live-concerten, speellijsten en onze portal waarop veel on demand aanbod beschikbaar is. We programmeren op de radio van 07:00 tot 19:00 uur met herkenbare muziek. We putten uit 1000 jaar muziek.”

De zendermanager die met NPO Radio 4 een marktaandeel (10+) heeft van circa 2,2 procent, heeft niet de ambitie om 5 procent marktaandeel te behalen. Simone Meijer wil vanuit de inhoud meer mensen bereiken, waarbij ze er op wijst dat de helft van de Nederlanders naar klassieke muziek luistert. NPO Klassiek wil de gidsfunctie vervullen voor iedereen die meer wil ontdekken op het vlak van klassieke muziek.

De programmering van NPO Radio 4 zal bij de overgang naar NPO Klassiek niet wijzigen; alleen bij het ochtendprogramma op werkdagen van 07:00 tot 09:00 zal Andrea van der Pol de presentatie van Margriet Vromans overnemen. Culturele programma’s als Opium en Panorama Zondag blijven bestaan.

NPO Klassiek heeft op internet en DAB+ concurrentie van Classicnl, maar de facto is de publieke radiozender het enige breed beschikbare kosteloze landelijke klassieke mediaplatform.

NPO Luister

NPO Luister dat in oktober 2020 als experimentele dienst van start ging, zal in de loop van 2023 als breed beschikbare audiodienst worden opnieuw worden gelanceerd. Thans is de dienst alleen via smartphones beschikbaar, maar het is de bedoeling dat de dienst ook via het web en via Apple Carplay en Android Auto beschikbaar zal komen. In september 2022 kreeg de NPO van staatssecretaris Gunay Uslu de goedkeuring om als definitieve dienst te kunnen starten. Ook is het de bedoeling dat NPO Luister dusdanig wordt geordend dat deze aantrekkelijker is om te gebruiken. De NPO heeft meer budget beschikbaar gesteld om in podcasts te investeren. Voor 2023 staat er 3,96 miljoen euro voor in de begroting (270.000 euro meer dan 2022). De podcasts worden overigens meestal wel verbonden aan een radiomerk.

NPO 3FM

NPO 3FM vernieuwde in september zijn programmering. Die vernieuwing gaat door in 2023 waarbij Powned voortaan de avond zal invullen van maandag tot en met donderdag waar nu nog 3voor12 Radio te horen is. De VPRO zal met 3voor12 Radio de vrijdagavond verkrijgen en daarmee een wekelijks programma worden met aandacht voor Nederlands en internationaal talent en achtergronden bij de muziek. Eva Koreman blijft dit programma presenteren.

NPO Radio 1

NPO Radio 1 blijft onder het zendermanagement van Klaske Tameling richten op verdieping, journalistiek en verbinding. Zo werd Bureau Buitenland eerder prominenter in de programmering opgenomen, is er meer aandacht voor economie, geïnvesteerd in onderzoeksjournalistiek en wordt meer op (actuele) thema’s ingespeeld. Het programma Mangiare wordt per januari 2023 vervangen door het onderzoeksprogramma Het Misdaadbureau (WNL) waarbij aandacht wordt besteed aan misdaad. Het is een programma dat voortborduurt op de podcast het Onderzoeksbureau. Verder blijft NPO Radio 1 verbinding zoeken door bijvoorbeeld het Tourcafé van Radio Tour de France en specials. 

NPO Radio 2, NPO FunX en NPO Radio 5

De meest succesvolle zender van de NPO, NPO Radio 2 heeft weinig wijzigingen. Giel Beelen wordt vervangen op werkdagen door Morad El Ouakili; verder blijft de zender identiek. Ook NPO FunX gaat door op de ingeslagen weg. De NPO-radiozender die zich richt op een jonge muticulturele doelgroep blijft uitzenden vanuit Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht samen met de daar actieve lokale omroepen.  

Op NPO Radio 5 maakt Erik de Zwart zijn officiële rentree bij de NPO met hetbij  Top 40 Hitdossier op vrijdagavonden van 18:00 tot 20:00 uur. Erik de Zwart stopte op 31 oktober 1992 bij het toenmalige publieke Radio Veronica op het toenmalige Radio 3 zijn publieke omroepperiode en keert ruim 30 jaar later terug nadat hij enkele maanden Tineke de Nooij tot januari 2022 had vervangen. De andere oud-Veronicaan Simone Walraven gaat van maandag tot en met donderdag het programma De Avondstart maken op NPO Radio 5. Daarmee vervangen Simone Walraven en Erik de Zwart Henkjan Smits die met zijn programma stopt.

www.npo.nl
www.npoluister.nl
www.nporadio1.nl
www.nporadio2.nl
www.npo3fm.nl
www.npoklassiek.
www.nporadio5.nl
www.npofunx.nl

Gepubliceerd door: David de Jong

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.