Marketing Report
[Onderzoek] Motivaction: overheid mag maatschappelijke verantwoordelijkheid afdwingen

[Onderzoek] Motivaction: overheid mag maatschappelijke verantwoordelijkheid afdwingen

67 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid wettelijk mag afdwingen dat bedrijven meer maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen als dat nodig is. Dat is een grote stijging van 12 procentpunt ten opzichte van zes weken geleden, voordat het coronavirus Nederland bereikte. 65 procent vindt dat bedrijven maatschappelijke doelen zelfs net zo belangrijk moeten maken als winst maken. En de helft (51 procent) vindt dat de marktwerking in ons land te ver is doorgeschoten.

 

Ook blijkt dat de waardering van de maatschappelijke rol van de overheid in de afgelopen weken veel beter is geworden. Het rapportcijfer voor de overheid steeg van 5,8 naar 6,3, een ongekend hoge stijging in zo’n korte periode. De waardering voor bedrijven bleef stabiel op een 6,0. Een en ander blijkt uit de Maatschappelijke Impact Monitor, een onderzoek in opdracht van adviesbureau This Is Why dat is uitgevoerd door Motivaction.Al sinds de eerste meting in 2009 vinden minsten acht op de tien Nederlanders het belangrijk dat bedrijven zich in hun ontwikkeling richten op het zo goed mogelijk zijn voor mens, maatschappij en milieu.

Bas van Haastrecht, eigenaar van This is Why: “Er wordt de afgelopen weken veel gesproken over een mogelijke reset van ons economisch systeem, de overtuigingen waarop dat gebaseerd is en de maatschappelijke verantwoordelijkheid die bedrijven daarin hebben. Uit ons onderzoek blijkt dat Nederlanders al heel lang om zo’n reset vragen. Ze vinden bijvoorbeeld al jaren dat bedrijven meer aandacht zouden moeten geven aan maatschappelijke doelen in relatie tot het maken van winst. De coronacrisis vergroot het momentum voor deze discussie. Belangrijk daarbij is dat men vindt dat bedrijven heus winst mogen of zelfs moeten maken, het gaat er vooral om een betere balans te vinden met de maatschappelijke impact.”

www.thisiswhy.nl
www.motivaction.nl

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.