Provincie Noord-Holland wil geen reclame meer voor fossiele brandstoffen en vis/vlees
Provinciale Staten van Noord -Holland willen dat reclame voor producten met fossiele brandstoffen als energiebron en vlees-/visproducten wordt verboden op reclame-uitingen van de provincie Noord-Holland. Het weren van reclame voor vis zou een primeur zijn.
De provincie Noord-Holland heeft circa 525 bushaltevoorzieningen/abri’s die door het bedrijf OFN (Outdoor Furniture Nederland) worden geëxploiteerd die op zijn beurt via dochterbedrijf 2C ConcessionsCompany contracten heeft afgesloten met onder andere exploitanten van buitenreclame waaronder Clear Channel Nederland. Het gaat met name om het noordelijk deel van de provincie Noord-Holland. In de regio Amsterdam is bijvoorbeeld de Vervoerregio Amsterdam de exploitant van de bushaltevoorzieningen/abri’s en in veel steden gemeenten zelf.
PvdA en GroenLinks
Het initiatief te komen tot een reclameverbod voor fossiele brandstoffen en vis/vlees komt van Alphons Muurlink van de PvdA en Anouk Gielen van GroenLinks. Volgens de aangenomen motie rijmen reclamecampagnes niet met de duurzaamheidsdoelen van de provincie Noord-Holland en zijn fossiele brandstoffen en vis/vleesproducten twee significante factoren in de klimaatcrisis. Eerder hadden steden als Amsterdam, Den Haag, Leiden, Enschede, Haarlem en Utrecht besloten fossiele reclame te weren en Haarlem ook voor vlees.
De motie werd gesteund door PvdA, GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren en de SP. VVD, CDA, JA21, PVV, ChristenUnie, Partij van de Ouderen, Namens Noord-Hollanders, Groep Baljeu en Forum voor Democratie stemden tegen. Gedeputeerden van de provincie Noord-Holland gaan de motie die juridisch niet bindend is, direct uitvoeren. De contracten met de exploitanten.
Eric Kip: symboolpolitiek
Eric Kip, Managing Director van Global (Nederland), een belangrijke buitenreclame-exploitant, heeft in een reactie aangegeven dat het wat hem betreft gaat om een zinloos verbod waarbij de toenemende betutteling van (lokale en provinciale) overheid steeds verder gaat en het om symboolpolitiek gaat die vlees, noch vis is.
Volgens de Eric Kip zijn de beslissingen willekeurig en creëert dit onduidelijkheid bij de consument omdat die op andere plekken wel toegestaan zijn en een onuitvoerbaar besluit is waarbij niet duidelijk is wat wel en niet mag. Ook is het besluit strijdig met de reclamecode, is er ongelijkheid met andere media waaronder (lokale, regionale, landelijke) radio-, televisie- en internetuitingen, gaat het in tegen het principe van vrijheid van meningsuiting. Verder stelt de Managing Director van Global (Nederland) dat de lokale bevolking de dupe is omdat er een miljoeneninvestering gedaan wordt en een afdracht aan de overheden gedaan wordt die altijd weer terugvloeit naar de burger. Met meer beperkingen worden concessies minder waard waardoor de overheden minder inkomsten incasseren.
Verder is het contact met de burger verloren, getuige de reacties, zo stelt Eric Kip die verder stelt dat sprake is van contractbreuk als tijdens de wedstrijd de spelregels worden gewijzigd en vindt de provinciale overheid een onbetrouwbare partner.
Eric Kip’s volledige reactie is hier te lezen.
Gepubliceerd door: David de Jong