Samenwerking LINDA.tv en Videoland

Samenwerking LINDA.tv en Videoland

In Eetstoornissen: maskers af, een samenwerking tussen Videoland en LINDA.tv, komt documentairemaker Jessica Villerius met een ontluisterend vierluik over de meest voorkomende vormen van eetstoornissen. Anders dan haar eerdere werk over dit thema, wordt er nu niet gefocust op de mogelijke oorzaak van een eetziekte, maar zijn het zeer persoonlijke portretten van vier vrouwen die laten zien hoe het dagelijks leven met een eetprobleem eruit ziet. De eerste documentaire van Eetstoornissen: maskers af is vanaf woensdag 12 september te zien. Een korte versie kan bekeken worden op LINDA.tv. De volledige aflevering is te zien op Videoland.

Eetstoornissen

Na haar veelbesproken documentaires Vel over Probleem en Emma wil leven, beide over de verwoestende werking van Anorexia Nervosa, geeft Villerius nu gehoor aan een veelgestelde vraag van kijkers, namelijk of ze ook andere eetziekten wil belichten op de manier die haar handtekening zo kenmerkt: rauw en dicht op de huid. In deze nieuwe documentairereeks komen de verschillende eetstoornissen Anorexia Nervosa, Boulimia, Binge Eating Disorder en Orthorexia aan bod.

Villerius: "Ik begreep die vraag wel en heb me de afgelopen jaren daarom verdiept in meerdere eetstoornissen die grote groepen, veelal jonge vrouwen, als het ware gijzelen. We leren er gelukkig steeds meer over en de ene diagnose is wat mij betreft niet erger dan de andere. Feit blijft dat als eten of niet eten je leven beheerst, je een intens eenzaam bestaan leidt en je wereld steeds kleiner wordt. Die tergende eenzaamheid, die constante oorlog in het hoofd, heb ik bij deze vier vrouwen geprobeerd vast te leggen."

Als eten je leven beheerst

Deze vier persoonlijke portretten laten zien hoe het dagelijks leven met een eetprobleem is. Hoe alles, iedere dag, de hele dag, gepland moet worden rondom dat ene onvermijdelijke: eten. Hoe relaties onder druk komen te staan en dromen de koelkast in gaan.

Villerius: "Het laat zien hoe het geen keuze is en dat eten op zich eigenlijk nooit het probleem, maar het míddel is. Of je nu extreem gezond eet, niet eet, teveel eet of alles weer uitspuugt: het gaat om dat lege gevoel waar deze vrouwen zich geen raad mee weten. Daar proberen ze, ieder op hun eigen unieke manier, controle over te krijgen."

Details

De eerste aflevering; Het verhaal van Sanne, is vanaf 12 september te zien.
Lengte documentaire: 55 minuten via Videoland en 8 minuten via LINDA.tv.

www.videoland.nl
www.linda.tv
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.