Marketing Report
[Screenforce] Tv-reclamemarkt stijgt licht in eerste helft 2019

[Screenforce] Tv-reclamemarkt stijgt licht in eerste helft 2019

In de eerste helft van 2019 is de tv-reclamemarkt uitgekomen op 394 miljoen euro aan omzet. Hiermee is de markt gestegen met 0,5 procent in vergelijking met de eerste helft van 2018.

De spotmarkt voor tv en online video is uitgekomen op 354 miljoen euro, een groei van 1,2 procent. De groei kwam uit het tweede kwartaal dat met 4,8 procent steeg. Het eerste kwartaal daalde met 2,3 procent. De groei in de eerste helft van 2019 komt volledig voor rekening van de tv-platforms. Over het hele jaar 2019 verwacht Screenforce een groei van de spotmarkt tussen 1,5 procent en 2,0 procent.

De omvang van de non-spotmarkt is gedaald, van €41 miljoen in de eerste helft van 2018 naar € 40 miljoen in de eerste helft van dit jaar. Opvallend is dat de rol van de online platforms bij de non-spotbestedingen tweemaal zo groot is dan bij de spotbestedingen. In de eerste helft van 2019 bedroeg het aandeel van online in de non-spotbestedingen 9 procent, waar dit bij de spotbestedingen 4 procent was. Een mogelijke factor hierbij is de ontwikkeling van de investeringen in de social influencers via de platforms van RTL en Talpa. Deze zijn opgenomen in de non-spotbestedingen.

In de eerste helft van 2019 hebben 831 adverteerders tv ingezet voor marketingcampagnes van in totaal 1195 merken. Net als in de eerste helft van 2018 was Retail ook in de eerste helft van dit jaar de grootste branche met een bruto mediawaarde van € 400 miljoen. Procter & Gamble was opnieuw de grootste tv-adverteerder met een bruto budget van € 40 miljoen.

De nieuwe SKO-currency TV SchermTijd steeg in de eerst helft van dit jaar van 188 naar 193 minuten per dag en groeit hiermee met 3%. De toename van SchermTijd is terug te zien in alle doelgroepen, met uitzondering van de 13-19 jarigen.

Het SKO KijkOnderzoek hanteert sinds begin 2019 een nieuwe standaard: SchermTijd, een optelling van TV ZenderTotaal en Overig Schermgebruik en. Met deze nieuwe currency is het mogelijk te rapporteren over alle content die via het tv-scherm gekeken wordt. Onder TV ZenderTotaal valt de tijd die gekeken wordt naar tv-zenders, live en uitgesteld. Onder Overig Schermgebruik valt de tijd die gekeken wordt naar platforms zoals Netflix, Videoland, YouTube maar ook de klassieke DVD- of VHS-dragers. 

In samenwerking met de Screenforce broadcasters, telecomproviders en GfK is SKO gestart met de ontwikkeling van een rapportage van de kijktijd via de TV-apps op mobiele devices. Uit een eerste analyse blijkt dat van alle tijd die gekeken wordt via deze apps, 42 procent besteed wordt aan het kijken van sport reportages. Het best bekeken programma was de halve finale van de Nations League op 6 juni.

Het TV halfjaarrapport 2019 is hier beschikbaar. 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.