Marketing Report
Telecomspelers doen gezamenlijk voorstel voor Eredivisierechten nieuws

Telecomspelers doen gezamenlijk voorstel voor Eredivisierechten

De vier grootste telecombedrijven van Nederland te weten KPN, VodafoneZiggo, Delta Fiber en T-Mobile Netherlands willen samen de televisierechten exploiteren van de Eredivisie.

Deze rechten komen per 1 augustus 2025 vrij als de overeenkomst met The Walt Disney Company vrijkomen. De overeenkomst die in 2013 met het toenmalige 21st Century Fox werd gesloten, loopt dan af. In 2019 nam The Walt Disney Company 21st Century Fox over waarna het toenmalige Fox Sports in ESPN werd omgedoopt.

Eredivisie Media & Marketing

In de samenwerking heeft The Walt Disney Company 51 procent van Eredivisie Media & Marketing in handen en 44,1 procent is in handen van Eredvisie CV en 4,9 procent is in handen van de KNVB. Banijay verkocht eind 2020 zijn belang van 8,82 procent aan Eredivisie cv. Volgens eerdere mediaberichten heeft The Walt Disney Company een eerste bodrecht om de bestaande overeenkomst te verlengen.

Buitenlands?

De vier partijen benadrukken dat de huidige exploitatie plaatsvindt door een buitenlandse partij (het Amerikaanse The Walt Disney Company). Van de vier partijen die interesse hebben in de Eredivisierechten kan alleen KPN als Nederlandse partij worden beschouwd, aangezien zowel VodafoneZiggo (Amerikaans/Brits via Liberty Global en Vodafone Group), Delta Fiber (Zweeds/Amerikaans via EQT en Stonepeak) en T-Mobile Netherlands (Amerikaans via Warburg Pincus en Apax) alles behalve Nederlands zijn.

Toch pretenderen de vier partijen in hun persbericht dat ze Nederlands zouden zijn. Voor public relations hebben de vier partijen het Amerikaanse pr-bureau Hill+Knowlton Strategies ingehuurd.

2 euro per abonnee

In de huidige situatie wordt ESPN bij alle telecombedrijven in hun televisiepakketten aangeboden, waarbij de hoofdzender in het standaardpakket zit. Daarvoor betalen de telecombedrijven ESPN circa 2 euro per tv-abonnee. Daarmee betalen alle tv-abonnees daar sinds enkele jaren aan mee en niet alleen abonnees op het volledige ESPN-aanbod. Het contract van 2013 zou destijds voor circa 1 miljard euro zijn afgesloten voor een periode van 12 jaar.

KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile Netherlands en Delta Fiber zeggen nu een uitgewerkt inhoudelijk voorstel te hebben voor Eredvisie CV waarmee het bereik in alle Nederlande huishoudens beschikbaar blijft. Onduidelijk is wat de rol van Ziggo Sport daarin zou worden en hoe en of de samenvattingen zullen worden aangeboden die thans bij de NOS via de NPO worden uitgezonden.

De aanbieders spreken van toegankelijkheid voor iedereen die een win situatie voor voetbalfans, clubs en aanbieders zelf zou brengen. In feite schakelen de partijen als Eredivisie cv in zou gaan op de voorstellen, ESPN als tussenschakel uit. Ook worden streamingspelers buiten spel gezet met een dergelijke overeenkomst

De vier partijen zeggen geen exclusiviteit op het gebied van de uitzending te zullen vragen. De partijen zeggen geen verdere details en de hoogte van de bedragen naar buiten te brengen. Wel zeggen ze in overeenstemming met de mededingsregels te handen en de ACM te hebben ingelicht.

Zelfde personen andere posities

Eredivisie Media & Marketing heeft vanaf 2012 de samenvatrechten aan de NOS verkocht. Jan de Jong, die sinds mei 2020 directeur van Eredivisie CV heeft tot oktober 2017 24 jaar bij de NOS gewerkt, vanaf mei 2010 als algemeen directeur en was betrokken bij het verkrijgen van deze samenvatrechten.

Raymond van der Vliet, Director Content & Programming bij VodafoneZiggo was tot 2014 mede verantwoordelijk bij het toenamlige Fox Benelux en Eredvisie Media & Marketing voor de 12-jarige overeenkomst die 21st Century Fox sloot met Eredivisie CV.

www.overons.kpn

www.vodafoneziggo.nl

www.t-mobile.nl

www.deltafiber.nl

www.eredivisie.nl

www.espn.com

www.thewaltdisneycompany.com

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.