Marketing Report
Tweede Kamer: NPO Luister openstellen voor externe aanbieders journalistieke kwaliteitspodcasts nieuws

Tweede Kamer: NPO Luister openstellen voor externe aanbieders journalistieke kwaliteitspodcasts

De Tweede Kamer wil dat de regering ervoor zorgt dat NPO Luister wordt opengesteld voor externe aanbieders van journalistieke kwaliteitspodcasts. Lisa Westerveld van GroenLinks diende de kamermotie in die behoudens Forum voor Democratie door alle andere partijen werd gesteund.

De motie stelt dat het van cruciaal belang is voor een toekomstig mediabestel dat er Nederlandse alternatieven ontstaan voor dominante internationale audiovisuele distributieplatforms. De NPO staat open voor gesprekken met commerciële partijen.

Staatssecretaris Gunay Uslu

Staatssecretaris Gunay Uslu stelde in het debat dat de NPO al met klem is opgeroepen om met andere partijen samen te werken en dat de NPO verplicht wordt om de dienst voor eind 2026 te evalueren en jaarlijks te rapporteren over kosten en bereik. De staatssecretaris interpreteert de motie zo dat ze in gesprek gaat over hoe de NPO samenwerkt met aanbieders van journalistieke kwaliteitspodcasts.

Alleen via smartphones

NPO Luister ging op 1 oktober 2020 van start en kreeg op 20 september 2022 de instemming om als definitief aanbodkanaal onderdeel te zijn van de publieke taakopdracht. Tot nu toe is NPO Luister overigens uitsluitend via smartphones te gebruiken en niet op de website van NPO Luister of in de auto waardoor het bereik vooralsnog beperkt is.

NPO Luister bundelt alle podcasts van de NPO, maar laat tot nu toe geen externe producties toe. Wel worden specifiek voor NPO Luister bedoelde podcasts gemaakt door de NPO en de daaraan verbonden publieke omroepinstellingen.

NPO staat open voor gesprekken

Een woordvoerder van de Raad van Bestuur van de NPO zegt in een reactie dat in de distributiestrategie van NPO Luister deze zich conform de Mediawet richt op het verspreiden van het aanbod van de landelijke publieke omroepen. Daarbij wijst de NPO-woordvoerder erop dat ook podcasts van de regionale publieke omroepen is toegevoegd. De NPO stelt open staan voor gesprekken met commerciële aanbieders die daarbij kunnen passen. Of het aanbod van deze partijen daarbij kan passen, noemt de NPO een interessant vraagstuk.  

NDP Nieuwsmedia wil gezamenlijk platform

Bij de procedure tot instemming hadden NDP Nieuwsmedia en de Vereniging van Commerciële Radio (VCR) bezwaar gemaakt tegen NPO Luister. NDP Nieuwsmedia kent onder meer Mediahuis, DPG Media, ANP, FD Mediagroep en RTL Nederland als leden. NDP Nieuwsmedia vreesde in zijn bezwaarschrift voor exclusiviteit en afscherming van NPO-content enerzijds en anderzijds pleit de branchevereniging voor een gezamenlijk Nederlands audioplatform van publieke en commerciële mediapartijen.

www.npoluister.nl
www.npo.nl
www.rijksoverheid.nl
www.tweedekamer.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.