Marketing Report
VIRTUE lanceert genderneutrale stem: Q

VIRTUE lanceert genderneutrale stem: Q

VIRTUE, het creatieve bureau van VICE Media, kondigt ‘s werelds eerste genderneutrale stem aan. De stem heeft de naam Q gekregen.

Mannenstemmen worden volgens VIRTUE anders ingezet dan vrouwenstemmen. Mannen krijgen vaak een meer autoritaire rol in voice-uitingen en vrouwen een meer dienstbare. Met de ontwikkeling van Q wilde het bedrijf hieraan een einde maken.

VIRTUE werkte samen met Anne Jørgensen, taalkundige en onderzoeker aan de Universiteit van Kopenhagen. Om Q te creëren, werden vijf stemmen opgenomen waarvan niet te horen is of ze vrouwelijk of mannelijk zijn.

De stemmen werden vervolgens met modulatiesoftware naar een genderneutrale toonhoogte omgezet. De aangepaste stemmen werden voorgelegd aan 4600 mensen in heel Europa, die de stemmen beoordeelden. Op basis van die data is de stem nogmaals aangepast tot deze volledig als genderneutraal werd ervaren.

 

Stem van velen

Ryan Sherman en Emil Asmussen, het creatieve team achter Q: “Technologie zou moeten voortkomen uit nieuwe culturele waarheden in plaats van ouderwetse gedachten. Door data en inzichten te gebruiken uit ons wereldwijde VICE-netwerk, hebben we een mogelijkheid geïdentificeerd om dagelijks gebruikte technologie naar een hoger niveau te tillen. Q vertegenwoordigt niet slechts één stem, maar de stem van velen die allemaal vechten voor een inclusieve toekomst.”

Thomas Rasmussen, Hoofd Communicatie bij Copenhagen Pride: “Met Q – een neutrale stem zonder gender – willen we de aandacht trekken van techbedrijven om ze bewust te maken dat het gebruik van gender vele mensen kan buitensluiten. Daarnaast willen we deze bedrijven ook laten zien dat ze verder moeten kijken dan de standaard genderrollen tijdens het ontwikkelingsproces van nieuwe spraakgeassisteerde producten. We willen mensen niet alleen keuzes geven – het gaat hier om vrijheid en inclusiviteit.”

www.genderlessvoice.com
www.virtueworldwide.com
www.vice.com

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.