Advocaten van Talpa Network verliezen rechtszaak over minimumprijzen radioveiling

Advocaten van Talpa Network verliezen rechtszaak over minimumprijzen radioveiling

De advocaten van Bureau Brandeis die met name voor Talpa Network werken, hebben een rechtszaak voor een voorlopige voorziening verloren waarin gevraagd werd om een veel lagere startprijs voor de veiling van de landelijke commerciële radiofrequenties. In de rechtszaak tegen minister Micky Adriaansens werd (tevergeefs) betoogd dat die veel te hoog zouden zijn.

Anoniem Talpa Network?

De advocaten van Bureau Brandeis werkten bij eerdere rechtszaken over radiofrequenties voor Talpa Network, maar in de openbare uitspraak zij de opdrachtgever van de advocaten en aanspanner van de rechtszaak anoniem gemaakt. De rechtszaak vond achter gesloten deuren plaats. Talpa Network zegt desgevraagd niets over de zaak te kunnen vertellen.

Kink, Qmusic en Mediahuis?

Als derde partijen hebben de advocaten van Kink (VDVS Advocatuur) en Qmusic (Kennedy van der Laan) alsmede het hoofd van de afdeling Legal Affairs van Mediahuis Nederland zich gemeld in de zaak. Mediahuis is thans eigenaar van Sublime en RadioCorp (100% NL, Slam! en Sunlite) en binnenkort van Radio Veronica. Desgevraagd zegt ook Kink geen enkele informatie te kunnen delen hierover.

Inzet was lagere startprijs veiling

De aanspanners van de rechtszaak wilden dat de startprijs van de veiling op 20 procent van het door SEO Economisch Onderzoek in een rapport van november 2022 vastgesteld bedrag werd bepaald of gelijk werd gesteld aan de waarborgsom/bankgarantie die partijen moesten indienen.

Verstrekkend

De rechter noemt het verzoek zeer verstrekkend, omdat ingegrepen zou worden in een bestaande uitgezette veilingregeling en wijst op de terughoudende toets van de rechter. De advocaten van Talpa Network betoogden aan de hand van een rapport van Competition Economist Group (CEG) dat voor het bepalen van de waarde van frequentiepakketten uit is gegaan van veel te hoge advertentie-inkomsten, door de onzekerheid over de waarde van FM-radio en rente-ontwikkelingen.

Ook het toerekenen van het succes van de radiostations (merken) aan de hand van het demografisch bereik wordt bestreden, aangezien het in de optiek van CEG en de advocaten van Talpa Network gaat om het investeren in de merken, terwijl het bereik slechts statisch significant is.

Niet onjuist

De rechter wijst erop dat het niet evident is dat de methode van SEO Economisch Onderzoek onjuist zijn en stelt dat de door de advocaten van Talpa Network ingediende rapporten van CEG op onderdelen niet consistent zijn en voorbijgaan op de methodiek van SEO Economisch Onderzoek. Volgens de rechter houdt SEO Economisch Onderzoek al rekening met een krimp van de radioreclamemarkt (20 procent in 12 jaar tijd).

De rechter concludeert aldus geen grond is en het niet evident onrechtmatig is, om in te grijpen in de door de minister vastgestelde bedragen.

Startbedragen

De startbedragen van de veiling van landelijke commerciële radiofrequenties blijven aldus als volgt:

Kavel A1 (thans Sky Radio): 15.427.000 euro (71,5 procent bereik)
Kavel A2 (thans Radio Veronica): 8.319.000 euro (60,2 procent bereik)
Kavel A3 (thans Qmusic): 15.816.000 euro (71,4 procent bereik)
Kavel A4 (thans BNR Nieuwsradio) 0 euro (66,8 procent bereik)
Kavel A5 (thans Slam!) 4.782.000 euro (55,6 procent bereik)
Kavel A6 (thans Radio 538) 15.241.000 euro (72,2 procent bereik)
Kavel A7 (thans Radio 10) 11.493.000 euro (64 procent bereik)
Kavel A8 (thans Sublime) 2.636.000 euro (50 procent bereik)
Kavel A9 (thans 100% NL) 0 euro (60,4 procent bereik)

www.rijksoverheid.nl

www.rechtspraak.nl

Lees ook:

Talpa Media Solutions overweegt naast Ster ook spots van 20 seconden; geen Ster-prijsverhogingen

25-06-2024 | 14:26:00
Talpa Media Solutions overweegt in navolging van de Ster ook de invoering van een standaard spotlengte van de tv-commercials naar 20 seconden te verkorten. Die is thans 30 seconden

[Interview] Roos Simons over haar ambities voor training, coaching en hosting met Go Tiramisù

25-06-2024 | 10:49:00
Roos Simons is het bedrijf Go Tiramisù begonnen na een carrière bij onder meer Talpa Network en BrandDeli. Het bedrijf richt zich op training, coaching en hosting. We spreken haar hierover

Roos Simons start eigen Bureau Go Tiramisù voor Training Coaching en Hosting

25-06-2024 | 10:00:00
Roos Simons heeft haar eigen bureau Go Tiramisù opgericht dat zich richt op training, coaching en hosting

Rechtbank: eerder besluit maximaal 3 radiostations onzorgvuldig; minister moet opnieuw besluiten

14-06-2024 | 17:52:00
De minister van Economische Zaken moet binnen 13 weken opnieuw een gemotiveerde beslissing nemen over de eigendomsbeperkingen van de landelijke FM-kavels

Talpa Network kondigt samenwerking met Bombers & Lemonade aan

13-06-2024 | 16:37:00
De samenwerking zal zich focussen op het gebied van talentmanagement, brand partnerships en advertentie-inkomsten

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.