Marketing Report
Advocaten van Talpa Network verliezen rechtszaak over minimumprijzen radioveiling nieuws

Advocaten van Talpa Network verliezen rechtszaak over minimumprijzen radioveiling

De advocaten van Bureau Brandeis die met name voor Talpa Network werken, hebben een rechtszaak voor een voorlopige voorziening verloren waarin gevraagd werd om een veel lagere startprijs voor de veiling van de landelijke commerciële radiofrequenties. In de rechtszaak tegen minister Micky Adriaansens werd (tevergeefs) betoogd dat die veel te hoog zouden zijn.

Anoniem Talpa Network?

De advocaten van Bureau Brandeis werkten bij eerdere rechtszaken over radiofrequenties voor Talpa Network, maar in de openbare uitspraak zij de opdrachtgever van de advocaten en aanspanner van de rechtszaak anoniem gemaakt. De rechtszaak vond achter gesloten deuren plaats. Talpa Network zegt desgevraagd niets over de zaak te kunnen vertellen.

Kink, Qmusic en Mediahuis?

Als derde partijen hebben de advocaten van Kink (VDVS Advocatuur) en Qmusic (Kennedy van der Laan) alsmede het hoofd van de afdeling Legal Affairs van Mediahuis Nederland zich gemeld in de zaak. Mediahuis is thans eigenaar van Sublime en RadioCorp (100% NL, Slam! en Sunlite) en binnenkort van Radio Veronica. Desgevraagd zegt ook Kink geen enkele informatie te kunnen delen hierover.

Inzet was lagere startprijs veiling

De aanspanners van de rechtszaak wilden dat de startprijs van de veiling op 20 procent van het door SEO Economisch Onderzoek in een rapport van november 2022 vastgesteld bedrag werd bepaald of gelijk werd gesteld aan de waarborgsom/bankgarantie die partijen moesten indienen.

Verstrekkend

De rechter noemt het verzoek zeer verstrekkend, omdat ingegrepen zou worden in een bestaande uitgezette veilingregeling en wijst op de terughoudende toets van de rechter. De advocaten van Talpa Network betoogden aan de hand van een rapport van Competition Economist Group (CEG) dat voor het bepalen van de waarde van frequentiepakketten uit is gegaan van veel te hoge advertentie-inkomsten, door de onzekerheid over de waarde van FM-radio en rente-ontwikkelingen.

Ook het toerekenen van het succes van de radiostations (merken) aan de hand van het demografisch bereik wordt bestreden, aangezien het in de optiek van CEG en de advocaten van Talpa Network gaat om het investeren in de merken, terwijl het bereik slechts statisch significant is.

Niet onjuist

De rechter wijst erop dat het niet evident is dat de methode van SEO Economisch Onderzoek onjuist zijn en stelt dat de door de advocaten van Talpa Network ingediende rapporten van CEG op onderdelen niet consistent zijn en voorbijgaan op de methodiek van SEO Economisch Onderzoek. Volgens de rechter houdt SEO Economisch Onderzoek al rekening met een krimp van de radioreclamemarkt (20 procent in 12 jaar tijd).

De rechter concludeert aldus geen grond is en het niet evident onrechtmatig is, om in te grijpen in de door de minister vastgestelde bedragen.

Startbedragen

De startbedragen van de veiling van landelijke commerciële radiofrequenties blijven aldus als volgt:

Kavel A1 (thans Sky Radio): 15.427.000 euro (71,5 procent bereik)
Kavel A2 (thans Radio Veronica): 8.319.000 euro (60,2 procent bereik)
Kavel A3 (thans Qmusic): 15.816.000 euro (71,4 procent bereik)
Kavel A4 (thans BNR Nieuwsradio) 0 euro (66,8 procent bereik)
Kavel A5 (thans Slam!) 4.782.000 euro (55,6 procent bereik)
Kavel A6 (thans Radio 538) 15.241.000 euro (72,2 procent bereik)
Kavel A7 (thans Radio 10) 11.493.000 euro (64 procent bereik)
Kavel A8 (thans Sublime) 2.636.000 euro (50 procent bereik)
Kavel A9 (thans 100% NL) 0 euro (60,4 procent bereik)

www.rijksoverheid.nl

www.rechtspraak.nl

Lees ook:

[Interview] Uunco Cerfontaine, Dennis van den Berg (Talpa Network) en Isabelle Willemsens (Disney) over Disney-Sky Radio samenwerking

27-11-2023 | 12:00:00
The Walt Disney Company en Talpa Network hebben een commerciële samenwerking opgezet rondom kerst en Sky Radio The Christmas Station

Beekse Bergen en Talpa Network introduceren Light Safari

27-11-2023 | 10:17:48
Vanaf begin december ontwaken na het sluiten van het park meer dan drieduizend lichtgevende dieren, bloemen en planten.

[Vacatures] Talpa Network zoekt een Data Analist Video

24-11-2023 | 08:03:00
Talpa Network is per direct op zoek naar Data Analist Video · Hilversum

[Vacatures] Talpa Network zoekt een Social media redacteur Vogue.nl

17-11-2023 | 08:51:00
Talpa Network is per direct op zoek naar Social media redacteur Vogue.nl (vanaf volgend jaar Hilversum)

[Vacatures] Talpa Network zoekt een Operator eindregie

10-11-2023 | 10:07:00
Talpa Network is per direct op zoek naar Operator eindregie · Hilversum

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.