Marketing Report
[Column] David de Jong: Geld, geld en nog eens geld….ruzie over geld!?

[Column] David de Jong: Geld, geld en nog eens geld….ruzie over geld!?

Het was tamelijk rustig in de mediawereld. Nu de inflatie na tientallen jaren behoorlijk de hoogte ingaat begint het onrustig te worden. De Ster kondigde aan zijn tarieven gemiddeld met 24 procent te verhogen. De basisjaarprijs GRP stijgt ‘maar’ met 14 procent. Ondertussen moet de Ster steeds vaker nee verkopen, want de zendtijd is uitverkocht.

Andere werkwijze?

Het bedrijf hoopt aldus een andere werkwijze en benadrukt dat het niet per se een prijsverhoging om het prijsverhogen is, maar ook de bedoeling is dat strategie van inkopers verandert, immers op een andere manier inkopen en niet langer adverteren bij de best bekeken programma's scheelt ook geld. Maar of je zo op eenzelfde manier nog je bereik haalt en wel bij je merk past, is natuurlijk de vraag.

Klanten beginnen te morren. Zo schreef Rogier Bruggeman van mediabureau Zigt in reactie de prijsstijging ongepast te vinden, wijzend op het publieke karakter van de Ster. Ad Alliance (RTL Nederland) en Talpa Media Solutions (Talpa Network) moeten nog met hun tarieven voor 2023 komen in november 2022, maar de trend is gezet. En ondertussen rapporteert de televisiereclamesector record na record wat betreft de omzetten van 2022.

Ruzie tussen Brancheverenigingen?

Anderzijds is er een enorme discussie uitgebarsten tussen branchevereniging VIA en de bvA. VIA heeft in het tweede jaar van zijn bestaan een tariefsadvies gegeven om het uurtarief van reclamebureaus en mediabureaus met 10 tot 15 procent te indexeren.

Een boze reactie van de bvA die met termen als buitenproportioneel en ongewenst volgde. Een en ander was zonder overleg gedaan. bvA wil meedenken in creatieve oplossingen en gaf aan de werkwijze waarbij de hele branche zo door de branchevereniging wordt opgeroepen tarieven te verhogen, niet echt fijn te vinden.

VIA vindt dat dit allemaal te rechtvaardigen valt omdat de inflatie zo hoog is, er salarisverhogingen komen en minder dan een derde van de leden tariefsverhogingen hanteert. Daarmee begeeft VIA zich wel op glad ijs. Immers sinds wanneer gaan brancheverenigingen in de mediasector over de tarieven van diens leden?

bvA doet dit zelf ook niet en Screenforce zou zich op enorm glad ijs begeven als die de saleshuizen zou adviseren over de tarieven.

Te snappen of niet?

Maar zijn die tariefsverhogingen te snappen? Ja en tegelijkertijd ook niet. Immers ja de prijzen zijn enorm de hoogte ingeschoten en dat merken alle bedrijven en bedrijfstakken. Het pakje boter moeten de werknemers ook betalen; de hogere kosten aan energie kost elk bedrijf meer geld. Het lastige is dat als iedereen eindeloos prijzen verhoogt, je in een eindeloze spiraal komt waarbij de inflatie nog hoger wordt dan die al is.

Anderzijds kan gebeuren dat adverteerders uiteindelijk minder van de bureaus inhuren en/of minder reclame inkopen en minder campagnes maken als gevolg van dusdanige tariefsverhogingen. Daar schiet uiteindelijk niemand wat mee op. In die zin is de oproep van bvA om met elkaar hierover te praten, zoals Nederland eigenlijk met elkaar gewend is, zo gek nog niet.

---

David de Jong is als journalist werkzaam bij onder meer Marketing Report.

Lees ook:

05-10-2022 | [Column] David de Jong: Lukte het nu wel met innovatievisie mediasector?
10-09-2022 | [Column] David de Jong: Gunay Uslu slaat plank mis met adviescollege landelijke publieke omroep
06-09-2022 | [Column] David de Jong: Ander logo KRO-NCRV voorbeeld overbodigheid publieke omroepverenigingen
02-09-2022 | [Column] David de Jong: Is einde van RTL XL een einde van gratis RTL-programma’s en een boost voor Videoland?
27-07-2022 |
[Column] David de Jong: Gevolgen Franse situatie TF1/M6 voor RTL Nederland/Talpa Network?
13-05-2022 | [Column] David de Jong: Nederland was pioniersland als het om tv gaat. En nu, anno 2022?

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.