Marketing Report
[Commercial Review] Folkert Langeveld: Samsung en T-Mobile, KIA, KLM en Unox

[Commercial Review] Folkert Langeveld: Samsung en T-Mobile, KIA, KLM en Unox

30-10-2019: de ambitie van het House of no limits-project van Samsung en T-Mobile maakt het voor mij al direct een opvallende en spannende gebeurtenis. Een film? Op YouTube? Met al deze bekende namen? Fred Teeven? Het bevat alle elementen die YouTube en social leuk maken. Er wordt duidelijk gespeeld met conventies, en dat levert in de aanloop naar de première van deze film al heel wat opwinding op. Wat verder opvalt, is een kwalitatieve visuele stijl, met een mooi logo en dito filmposters (Suicide Squad anyone?). Het voelt in alles alsof het de mogelijkheid opzoekt hoe je YouTube kunt ontstijgen. Mijn interesse is gewekt!...

31-10-2019, 20:00 uur: ...dus klaarzitten om 20:00 uur om te kijken of dit inderdaad de revolutie is waar de rest van het jaar over gesproken gaat worden. Is het dat? Laat ik vooropstellen dat hier op contentvlak all-in wordt gegaan, en dat is te prijzen. Slecht geacteerd? Tuurlijk, maar dat is precies het punt. Flauwe grappen, idem. Maar wat doet het voor de betrokken merken? Het zal moeten blijken. Mijn vermoeden is dat Samsung er beter afkomt dan T-Mobile. 
In het script is vaardig omgegaan met brandingmomenten. Ze voelen natuurlijk geforceerd, maar in de film valt dat niet op, omdat alles verwarrend is. Engagement? De eerste 50 comments zijn opvallend positief (“En dan te bedenken dat dit gefilmd is op een telefoon!”, dat zegt volgens mij niemand). In het re-targetten van de views zal er wellicht meer gestuurd worden op de propositie, dat lijkt me wel nodig om KPI’s in beweging te krijgen. Één ding is natuurlijk leidend, én snoeihard: views. In de eerste twaalf uur lijkt de video nog niet echt aan te slaan, een paar dagen later staat de teller boven de 120.000 en is trending. Aanzienlijk, maar of het aan de verwachtingen voldoet gezien de ambitie van dit project, vraag ik me af. Voorlopig vind ik het vooral heel goed dat er merken zijn die deze bold moves durven te nemen. De conventies zijn weer eens opgerekt en daar wordt ons vak alleen maar mooier van.

KIA

Al sinds jaar en dag zien we de automotivebranche worstelen met het maken van onderscheidende spots. De meeste merken schieten in hun comfortzone, met uitgekauwde bergwegen en tunnels. Vaak het gevolg van een proces waarin internationale spots worden gemaakt met te weinig lef aan het stuur. En dus is het altijd verfrissend als een merk het aandurft om daar iets tegenover te zetten. Nog altijd mijn all-time favoriet in deze categorie: Mercedes en de kippen.
Wat KIA hier doet, is visueel verfrissend en onderscheidend, en daarmee al beter dan 80 procent van de creatie in automotive. Er gebeurt lekker veel, en het ziet er modern en spetterend uit. Ook goede muziek! Eén puntje dan toch: het zeven jaar in zeven seconden-concept leent zich zó goed om meer te doen dan alleen een commercial. We zijn in 2019 mensen, laten we geen spots maken, maar concepten die over veel meer mediatypes te gebruiken zijn! Helaas zie ik daar op social en op Kia.nl maar weinig van terug. Hoe is de commercial gemaakt? Wat gebeurt er allemaal in die snelle 45 seconden? Er zitten zoveel kleine verhalen in de spot die, mits goed uitgewerkt, dit boven een tv-spot uit zouden kunnen tillen. Een gemiste kans wat mij betreft. We want more!

KLM & Unox

Deze maand werd duidelijk dat we nog niet verlost zijn van de purpose spots. KLM luistert haar 100-jarig bestaan op met een spot die inspeelt op de emotie. Enigszins verrassend (voor mij althans) wordt er in het emotionele verhaal terloops ook een inhoudelijke boodschap meegegeven. Zonder verdere context hebben we hier te maken met een bedrijf dat purpose vooral omarmt via de P van promotie. Interessant om af te zetten tegenover Unox, die niet alleen de P van promotie, maar ook de P van product aanwendt voor een inhoudelijke route. In een van de meest bewonderenswaardige overnames van recente geschiedenis waagt Unox zich via de Vegetarische Slager aan een échte omslag naar een nieuwe toekomst. Waar KLM de gelegenheid van haar 100-jarige bestaan aangrijpt om een onverwachts punt te maken over vrouwen in pilotenfuncties, doet Unox iets wat in de huiskamers van Nederland wel eens een reële omslag kan bevorderen. En hoe mooi dat Unox dit doet met een bijbehorende campagne die in kwaliteit op grote hoogte staat. Het niveau van de animatie is indrukwekkend, hoopgevend zou ik bijna willen zeggen. In het huidige reclamelandschap, waar de interessante briefings schaars zijn en budgetten nog veel meer, is het mooi om te zien dat er nog dit soort mooie films gemaakt kunnen worden. Het eindresultaat staat bol van de ambitie, positiviteit en vakmanschap. Hulde TBWA en Ambassadors! En Unox natuurlijk! De KLM spot valt, gezien de comments, duidelijk in goede aarde. Reageerders prijzen het verhaal en zien het als een van de beste spots ooit. Wie ben ik dan om daar een andere mening over te hebben? Emo en purpose scoren kennelijk nog steeds. Ik slik purpose toch echt vooral als het verhaal verder gaat dan een mooi script en dito uitvoering. Meer P’s dus please!

Folkert Langeveld is Content Leader van MediaCom.

www.mediacom.com/nl
@FLANG123
@MediaCom_NL

 

Lees hier meer commercial reviews en columns van Folkert Langeveld.

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.