Marketing Report
Funda gaat het Funda Huis realiseren

Funda gaat het Funda Huis realiseren

Funda gaat het Funda Huis bouwen. Het huis, dat in 2017 werd ontworpen op basis van een analyse van de data van woningzoekers op Funda, krijgt een plek ergens in Nederland. Funda gaat hiervoor een samenwerking aan met ontwikkelende bouwer Van Wijnen, Nieuw Wonen Nederland en architectenbureau’s Heren 5 en Dingeman Deijs. Funda wil samen met deze partners gestalte geven aan een nieuwbouwproject waarin echt wordt gekeken naar de vraag van de toekomstige bewoners. Voor het zover is, moet nog wel eerst de locatie worden gevonden. Gemeenten kunnen hun interesse kenbaar maken.

Quintin Schevernels, CEO Funda: "Toen we in januari 2017 het ontwerp van ons huis van data & dromen onthulden, waren de reacties overweldigend zowel van de consument als de vastgoedmarkt. Twee jaar later is het huis nog steeds onderwerp van gesprek. Daarom zetten we graag de volgende stap. Met de bouw van het Funda Huis in een lokaal nieuwbouwproject willen we de samenwerking in de keten bevorderen en met verschillende partijen tot een methodiek voor vraaggestuurd ontwikkelen komen. Werken met data biedt de hele keten enorme kansen."

Het Funda huis dat wordt ontworpen als rijtjeshuis, komt in een nieuwbouwproject met rijtjeshuizen te staan. De rest van het project zal worden ontworpen op basis van de lokale vraag. Hiervoor wordt data die de verschillende partners ter beschikking hebben ingebracht, gecombineerd en geanalyseerd.

De twee architecten van het Funda Huis, Jeroen Atteveld (Heren 5) en Dingeman Deijs, zetten zich nu ook in voor het ontwerp van het hele project. Jeroen Atteveld: "Zeker in deze tijd van hoogconjunctuur maken we in onze praktijk mee dat woningen toch wel worden verkocht. Daarnaast is het bouwsysteem van de aannemer vaak bepalend. Natuurlijk, woningen moeten betaalbaar blijven, maar hierdoor is er niet altijd ruimte voor innovatie."

Dingeman Deijs: "We bouwen al tientallen jaren dezelfde soort woningen, terwijl huishoudens en leefstijlen veranderen. Het is belangrijk dat we samen ons best doen om van een aanbod- naar een vraaggestuurde markt toe te werken. Dit project is daar een geweldige aanzet toe."

Ontwikkelende bouwer Van Wijnen stapt in het project omdat het wil laten zien dat vraaggestuurd ontwikkelen ook in de huidige oververhitte markt mogelijk en zelfs een noodzaak is. Maaike Arns, directeur Identiteit en Markt bij Van Wijnen: "Innovaties zijn op dit moment cruciaal. Juist daarom zoeken we de samenwerking op. Bij dit project zijn de dromen van consumenten ons vertrekpunt, en durven we onze eigen overtuigingen en concepten los te laten. Door te starten met analyse van data, draaien we het vastgoedproces als het ware om. Dat doen we omdat we ervan overtuigd zijn dat we door deze manier van werken passende woonvormen kunnen maken die gezonder en beter zijn, voor nu én later."

De architecten gaan de rest van de huizenrij waar het Funda Huis komt, ontwerpen op basis van lokale data en inzichten. Deze worden ingebracht door Nieuw Wonen Nederland, een coöperatie van NVM-nieuwbouwspecialisten.

Arthur Matien, directeur van Nieuw Wonen Nederland: "Het ontwikkelproces kan door de inzet van data sneller en effectiever verlopen. Gemeenten hebben gerichte input voor stedenbouwkundige visie, architecten kunnen hun ontwerpen afstemmen op actuele behoeften en ontwikkelaars weten wat mensen bereid zijn te betalen. Van dit experiment kan de hele keten leren en profiteren."

In 2021 zal dit bijzondere nieuwbouwproject als showcase van vraaggestuurd ontwikkelen zijn bewoners verwelkomen.

www.funda.nl

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.