Marketing Report
Minister Adriaansens tegen tolheffing streamingdiensten telecombedrijven nieuws

Minister Adriaansens tegen tolheffing streamingdiensten telecombedrijven

Telecombedrijven willen een extra heffing opleggen aan diensten die voor veel internetverkeer zorgen zoals video's en streaming. De Europese Commissie is recent een consultatie gestart met een plan om dit toe te gaan staan. De praktijk wijst uit dat extra kosten worden doorberekend aan kijkers en abonnees. Nederlandse en Europese consumenten betalen dan hiervoor de rekening. Het kabinet wil daarom niet dat telecombedrijven straks dubbel kosten in rekening gaan brengen voor internetverkeer.

Nederland heeft eerder met andere lidstaten zorgen geuit over de basis voor deze plannen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) draagt daarom met economisch onderzoek bij aan de consultatie. Daaruit blijkt dat een dergelijke EU-internettolheffing niet direct leidt tot extra investeringen in de aanleg of kwaliteit van digitale infrastructuur. Minister Micky Adriaansens (VVD) van Economische Zaken en Klimaat) heeft een paper en daarnaast het onderzoek van economisch bureau Oxera gepubliceerd om de Nederlandse zorgen kenbaar te maken.

Nederland heeft zich altijd sterk gemaakt tegen een internetheffing en heeft een leidende rol gespeeld bij de totstandkoming van EU-regels die verbieden dat telecomaanbieders internetverkeer blokkeren, vertragen of apart tariferen. Deze zogenoemde netneutraliteit is geregeld in de Europese open internet verordening uit 2015.

Micky Adriaansens: "Telecomaanbieders krijgen met een extra tolheffing dubbel betaald. Een consument kiest er namelijk zelf voor om al dan niet tegen betaling te streamen via bijvoorbeeld Netflix, Spotify, Viaplay of YouTube en betaalt daarvoor ook abonnementskosten aan de telecomaanbieder. Streamingdiensten zullen extra kosten, deels, doorberekenen aan hun klanten. Consumenten gaan daardoor naar verwachting meer betalen. Daarnaast staat een dergelijke tolheffing op gespannen voet met netneutraliteit. Nederland heeft bovendien economen laten onderzoeken of deze voorgestelde tolheffing wel effectief zal gaan leiden tot nieuwe of extra netwerkinvesteringen. Dat lijkt niet zo te zijn. Alles bij elkaar genomen, stelt het kabinet dat dit niet de juiste weg is om de Europese digitaliseringsambities te gaan waarmaken."

www.rijksoverheid.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.