Netflix start brede uitrol einde abonnement delen

Netflix start brede uitrol einde abonnement delen

Netflix begint dit kwartaal op grote schaal met het onmogelijk maken om een abonnement te delen. Het bedrijf denkt dat het aantal abonnees wellicht zal dalen. Op langere termijn kan het ledenaantal juist weer toenemen, aldus de streamingdienst,

In Canada, dat Netflix als voorbeeld noemt voor de Verenigde Staten, bleken er uiteindelijk netto meer abonnees te zijn na het verbod op account delen. Wereldwijd schat Netflix in dat circa de helft van zijn abonnees zijn abonnement deelt met anderen. Dat zou aldus gaan om dan 100 miljoen klanten die aan sharing doen.

In Canada, Nieuw-Zeeland, Spanje en Portugal is het project in navolging van Latijns-Amerika begonnen waarbij voor bijvoorbeeld 4 euro (Portugal) en 6 euro (Spanje) twee extra gebruikers op andere locaties een abonnement kunnen gebruiken.

Resultaten

Geheel Netflix boekte in het eerste kwartaal 2023 een omzet van 8,16 miljard dollar, wat een stijging is van 3,7 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2022 en 3,9 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2022. Het operationeel resultaat was 1,7 miljard dollar met een nettowinst van 1,3 miljard dollar. Dit zijn beduidend betere resultaten dan het vierde kwartaal toen slechts 550 miljoen operationele winst en 55 miljoen nettowinst kon worden bijgeschreven. Wel is vergeleken met het eerste kwartaal 2022 de operationele 13 procent en nettowinst 18 procent lager.

Wereldwijd telt Netflix 232,5 miljoen abonnees; dat is 1,75 miljoen meer dan het vierde kwartaal 2022.en 10,9 miljoen meer dan het eerste kwartaal 2022.

In Europa, het midden-Oosten en Azië steeg het aantal abonnees naar 77,37 miljoen klanten; oftewel 3,84 miljoen abonnees meer ten opzichte van een jaar geleden en 640.000 meer abonnees ten opzichte van eind 2022. De omzet is ten opzichte van het eerste kwartaal gestegen met 7,1 procent naar 2,5 miljard dollar. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 is het een daling van 1,7 procent. Gemiddeld betaalt een Europese abonnee van Netflix 10,89 dollar per maand.

In de Verenigde Staten en Canada is de omzet in het eerste kwartaal 2023 gestegen naar 3,6 miljard euro en is daarmee ten opzichte van het eerste kwartaal 2022 gestegen en stabiel gebleven ten opzichte van het derde en vierde kwartaal van 2022. Het aantal abonnees steeg met 100.000 in het vierde kwartaal, maar daalde met 180.000 ten opzichte van een jaar geleden. Gemiddeld betalen Noordamerikaanse abonnees 16,18 dollar per maand aan Netflix.

In Latijns-Amerika en Azië/Oceanië is er een stijging in omzet waarneembaar op zowel jaarbasis als kwartaalbasis, maar in Latijns-Amerika daalt het aantal abonnees wel licht.

Reclameversie

Op het vlak van adverteren is Netflix tevreden; het zal daarbij ook een betere beeldkwaliteit aanbieden (1080p) in Canada en Spanje. De reclameversie wordt aangeboden in Australië, Brazilië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, Mexico, Spanje, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Een uitbreiding naar andere landen is niet aangekondigd.

Kijkcijfers

Kantar, Nielsen en BARB hebben opnieuw de kijkcijfers van Netflix gemeten in landen als Brazilië, Mexico en Polen. In deze landen heeft Netflix een tv-kijkersmarktaandeel van 2 procent (Polen), 4 procent (Mexico en Brazilië), terwijl die in landen als de Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk respectievelijk 7 en 9 procent bedragen in de maand maart 2023. Daarmee zijn ze ten opzichte van de vorige meting stabiel te noemen. In de Verenigde Staten en Brazilië is het marktaandeel van streamingdiensten veel hoger dan de andere genoemde landen.

www.netflix.nl

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.