Marketing Report
[Onderzoek] Digital News Report 2023: vertrouwen in nieuwsmerken hoog; verschuiving naar online nieuws

[Onderzoek] Digital News Report 2023: vertrouwen in nieuwsmerken hoog; verschuiving naar online

In 2023 is het vertrouwen in nieuws in Nederland opnieuw hoog. Dit stelt het Commisariaat voor de Media naar aanleiding van het door Reuters Institute for the Study of Journalism gemaakte rapport Digital News Report 2023. Nederland scoort goed in vergelijking met andere landen en staat daarmee volgens de Eurobarometer op plek 4 na Finland, Denemarken, Noorwegen en Zweden.. Dit komt volgens het Commissariaat voor de Media onder andere doordat het vertrou­wen van Nederlanders in de losse nieuwsmerken hoog is. Reuters onderzoekt in 46 landen de staat van de journalistiek.

Daarnaast zijn gebruik van en interesse in nieuws belangrijk voor vertrouwen. De groep Nederlanders die zich dagelijks of vaker op de hoogte stelt van de belangrijkste gebeurtenissen is nog steeds groot met 84 procent. Met name jongeren gebruiken vaker sociale media als voornaamste bron voor nieuws. Interesse in nieuws staat – na een piek tijdens de coronapandemie – wel onder druk. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het Digital News Report 2023. Dit rapport geeft een update weer op het gebied van het nieuwsgebruik en het vertrouwen in nieuwsmedia in Nederland. Het is de zesde keer dat het Commissariaat voor de Media dit rapport laat maken. 

Minder print en tv

De traditionele media zoals print en tv hebben ingeleverd: in 2023 wordt voor het eerst meer gebruik gemaakt van online media voor nieuws dan van tv. Met afstand volgen sociale media op de derde plek. Op de aanvullende vraag wat de voornaamste media voor nieuws zijn, noemen met name jongeren vaker de sociale media. En dat blijft niet zonder gevolgen: onder Nederlanders die hun nieuws voornamelijk van sociale media halen zien we dat het vertrouwen in nieuws lager is en afneemt, waar dit onder andere groepen stabiel blijft.

Op sociale media komen jonge Nederlanders niet alleen nieuws tegen dat afkomstig is van journalistieke nieuwsmerken. Het risico bestaat dat zij hierdoor minder ervaring opdoen met journalistieke nieuwsmerken en mogelijk journalistiek nieuws slechter van ander nieuws kunnen onderscheiden, met als gevolg dat vertrouwen in nieuwsmedia minder goed wordt opgebouwd.

Nieuwsmijden was in de coronaperiode toegenomen, maar is nu weer aanzienlijk gedaald.

Het Nederlandse rapport is hier te vinden.

De internationale versie van het rapport is hier te vinden

www.reutersinstitute.politics.ox.ac.uk

www.cvdm.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.