Plastic Whale by Vepa met nieuwe producten uit recycle-plastic

Plastic Whale by Vepa met nieuwe producten uit recycle-plastic

Plastic Whale by Vepa presenteert tijdens het vakevenement Design District een lampenserie en akoestisch wandpaneel gemaakt van Amsterdams grachtenplastic. De designproducten zijn een aanvulling op de signature-collectie circulair kantoormeubilair die Plastic Whale en Vepa begin vorig jaar introduceerden om het plasticsoepprobleem te lijf te gaan. Afname van het kantoormeubilair helpt bedrijven hun duurzaamheidsambities te verwezenlijken en een concrete bijdrage te leveren aan een schoner milieu.

Jaarlijks vist Plastic Whale, samen met bedrijven, scholieren en toeristen, meer dan 40.000 petflessen uit de Amsterdamse grachten.

Marius Smit, oprichter van Plastic Whale: "Dat plastic mag niet meer afval genoemd worden, het vertegenwoordigt immers economische waarde. Door de pet-flessen te upcyclen tot kantoormeubilair en hier gelijkgestemde afnemers voor te vinden, kunnen we samen wereldwijd impact maken."

In één tafel gaan ruim duizend petflessen. In één lamp zijn dat er net iets meer dan 16. Een deel van de opbrengst wordt bovendien geïnvesteerd in het ontwikkelen van nieuwe projecten die het plasticprobleem aanpakken, op plekken waar dit het hardst nodig is.

Vijftien toonaangevende bedrijven, waaronder JMT, Vrumona en Nationale Nederlanden  vergaderen inmiddels aan een boardroomtafel met stoelen van grachtenplastic. Ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur & Waterstaat heeft het kantoormeubilair in gebruik.

Fleur Hudig, Hoofd Corporate Citizenship NN Group: "Binnen NN Group bekijken we de mogelijkheden om bewuster om te gaan met het gebruik van plastic. Door dit partnership kunnen we verschillende initiatieven verbinden en stappen maken om onze milieu-impact verder te verminderen. Zo waren vorig jaar launching partner van het meubilair en hebben we vorig week met Plastic Whale een samenwerking met het Watersportverbond aangekondigd."

Petflessen worden verwerkt tot het PET-vilt en PET-schuim. Ook wordt er gewerkt met (eigen) gerecycled staalafval en FSC®– en PEFC-gecertificeerd hout. Alle producten zijn zo ontworpen dat de onderdelen aan het einde van hun technische leven eenvoudig kunnen worden hergebruikt.

Het design van de collectie komt van LAMA Concept en is geïnspireerd op de walvis, voor wie de plastic soep een ernstige bedreiging is. De lampen danken hun vorm aan de kleine schelpdiertjes (zogeheten zeepokken) die zich vastzetten op de huid van de walvis. De kap is gemaakt van gerecycled PET-vilt. De lampen zijn in twee maten en twee kleuren verkrijgbaar en kunnen afzonderlijk van elkaar, in diverse composities, of als wandinstallatie worden toegepast om een indrukwekkend lichteffect te creëren.

www.plasticwhale.com

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.