Marketing Report
RTL Group en Talpa Network pro forma in beroep tegen besluit ACM nieuws

RTL Group en Talpa Network pro forma in beroep tegen besluit ACM

RTL Group en Talpa Network hebben pro forma beroep ingesteld bij de rechtbank Rotterdam afdeling bestuursrecht tegen de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het besluit om de overname van Talpa Network door RTL Group te verbieden. Dit heeft een woordvoerder van RTL Group aan Marketing Report laten weten. 14 april 2023 was de uiterste datum waarop belanghebbende partijen beroep konden instellen bij de rechtbank.

RTL Group en Talpa Network willen de komende tijd dieper onderzoek doen en beraadslagen over de gronden voor een officieel beroep. De beslissing voor een officieel beroep is daarbij hangende. Een woordvoerder van de ACM zegt desgevraagd geen commentaar te geven zolang een eventuele rechtszaak loopt.

Te machtig

Op 3 maart 2023 verbood de ACM de voorgenomen overname omdat die volgens de mededingingsautoriteit zou leiden tot een te machtige partij in het commerciële Nederlandse medialandschap. RTL Group was voornemens om Talpa Network bij RTL Nederland onder te brengen om zo één grote Nederlandse mediaspeler te laten ontstaan. Dat zou in de optiek van de ACM leiden tot prijsverhogingen voor adverteerders en voor telecomaanbieders die de zenders doorgeven. Uiteindelijk betaalt de consument daarvan de rekening, aldus de ACM. Ook de positie in de prodcuentenmarkt leidde tot vragen.

Er werden bij de overname nog remedievoorstellen gedaan waarbij onder meer de reclameverkoop van de tv-zenders SBS6, Net5, SBS6 en Veronica tv zouden worden ondergebracht bij Mediahuis Nederland, maar die mochten niet baten om de ACM te overtuigen van het wegnemen van de te ontstane te grote machtsconcentratie.

De overname was oorspronkelijk op 22 juni 2021 aangekondigd, waarna het in totaal ruim 1,5 jaar duurde voordat de ACM een besluit kon nemen over de op 14 februari 2022 gedane vergunningsaanvraag. RTL Group, RTL Nederland en Talpa Network namen daarbij 296 dagen de tijd om vragen vanuit de ACM te beantwoorden

Thomas Rabe

Thomas Rabe, CEO van RTL Group gaf tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2022 aan niet te vinden dat deze als leiding van RTL Group een miscalculatie te hebben gemaakt met betrekking tot de inschatting ten aanzien van het wel of niet kunnen laten doorgaan van de afgeketste overnames/fusies in Nederland en Frankrijk. Het ging volgens RTL Group om een verschil van inzicht rondom de marktdefinitie waar het bedrijf in actief is; de leiding gelooft nog steeds dat internationale grote global techspelers in dezelfde markt zitten.

RTL Nederland is volgens  Thomas Rabe een kernbedrijf van RTL Group met zeer goede resultaten, ook bij Videoland. Aan een verkoop wordt absoluut niet gedacht en dat is niet aan de orde. Later moet blijken of RTL Group (en Talpa Network) het beroep tegen het ACM-besluit zullen doorzetten.

 

Zie ook:

ACM publiceert openbare besluit verbod overname Talpa Network door RTL Group

ACM beslist officieel: overname Talpa Network door RTL Group verboden.

www.rtl.com

www.talpanetwork.com

www.rtlnederland.nl

www.acm.nl

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.