Staatssecretaris Gunay Uslu staat uitgebreidere NPO Start on demand toe

Staatssecretaris Gunay Uslu staat uitgebreidere NPO Start on demand toe

Staatssecretaris Gunay Uslu (D66) van media en cultuur heeft de uitbreiding van NPO Start (onder de naam NPO Start on demand) goedgekeurd. De NPO had op 5 november 2020 in het Concessiebeleidsplan 2022-2026 een aanvraag gedaan voor NPO Start on demand en de audio streamingdienst NPO Luister.

Een beslissing over NPO Luister, dat nu op experimentele basis wordt aangeboden, wordt in de komende weken verwacht.

Exclusief

Met de toestemming kan de NPO voortaan exclusief aanbod alleen via NPO Start (en NPO Plus) beschikbaar stellen zonder dat dit op een lineair televisiekanaal hoeft te worden uitgezonden. Ook is het mogelijk met de toestemming lineair aanbod al eerder on demand beschikbaar te stellen via NPO Start.

Deels deed de NPO dit al op experimentele basis; in de programmering 2022-2023 is uitgegaan van de toestemming op definitieve basis. De procedure tot toestemming was op basis van adviezen van het Commissariaat voor de Media, de Autoriteit Consument & Markt, Raad voor Cultuur en een openbare consultatie door de staatssecretaris zelf. Toenmalig minister Arie Slob vroeg in september 2021 nog nadere informatie over de plannen van de NPO.

Overigens zal NPO Plus op dezelfde wijze blijven bestaan, waarbij content langer beschikbaar blijft en in hogere kwaliteit, alsmede het in beperkte mate aanbieden van previews. Volgens de NPO wordt NPO Plus (en NLZiet, waar NPO Plus onderdeel van is) niet meer of minder aantrekkelijk met de toestemming.

Martijn van Dam
, lid van de Raad van Bestuur van de NPO: “Dit is een belangrijk moment voor de hele publieke omroep en al onze kijkers en luisteraars, omdat we nu echt de stap naar on demand kunnen zetten. Hoewel het proces lang heeft geduurd, ziet de politiek nu ook in dat we vol moeten inzetten op het nieuwe kijken en luisteren.”

De komende periode zullen de eerste NPO Start-specifieke-programma’s worden aangeboden. Het aanbod varieert van Pointer Checkt, waarin de redactie nepnieuws onderzoekt, een VIPS-serie van het populaire Au Pairs, tot een docureeks van Fidan Ekiz over de cancelcultuur. Ook zullen de komende tijd steeds vaker primetime-programma’s overdag bekeken kunnen worden via NPO Start.

Commerciëlen en VodafoneZiggo maken bezwaar

De staatssecretaris heeft in een toelichting op haar besluit aangegeven dat ter versterking van de sector, de NPO samenwerking met derden niet bij voorbaat moet uitsluiten. Commerciële omroepen waaronder RTL Nederland, Talpa Network, Paramount Warner Bros. Discovery, Walt Disney Company en Paramount die verenigd zijn in de Vereniging Commerciële Omroepen maakten bezwaar tegen de uitbreiding van NPO Start die zij als extra marktverstorend beschouwen.

De staatssecretaris beschouwt het publieke belang daarbij belangrijker dan het marktverstorend werken van de NPO. Volgens de ACM is die naar verwachting niet verstorend als het gaat om de relatie tussen de NPO en distributeurs en de NPO en gratis en betaalde VOD-aanbieders. Ook VodafoneZiggo en distributeurs die in NLConnect verenigd zijn, maakten ook bezwaar omdat het vreest dat content alleen via NPO Start en niet elders beschikbaar zal komen en daarmee marktverstorend zou werken

www.npo.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.