Marketing Report
Meer reclameverboden realistisch na verkiezingen

Meer reclameverboden realistisch na verkiezingen

Het is realistisch dat er na verkiezingen een meerderheid in de Tweede Kamer ontstaat voor meer reclameverboden. Ook is het realistisch dat na een (al dan niet lang) formatieproces partijen succesvol weten te onderhandelen voor de komst van bepaalde reclameverboden. Dit blijkt uit de verkiezingsprogramma's die Marketing Report heeft geanalyseerd. 

Voor de invoering van reclameverboden is wel de steun nodig van een meerderheid in de Eerste Kamer, waar NSC tot juni 2027 niet vertegenwoordigd kan zijn en BBB tot in ieder geval juni 2027 de grootste fractie is. 

Ongezond voedsel en gokreclames

NSC, PvdA-GroenLinks, PVDD, Denk en ChristenUnie pleiten in hun verkiezingsprogramma's voor verboden op ongezond voedsel (fastfood), terwijl NSC ook afspraken wil over gezonde producten. D66 wil strengere richtlijnen aangaande reclames voor ongezond voedsel. 

Ook willen PvdA-GroenLinks, NSC, Denk, D66, SP en ChristenUnie een algeheel verbod op gokreclames, waaronder voor (fysieke) casino's. Reclame voor online gokken is thans alleen nog toegestaan indien voor een publiek ouder dan 24 jaar wordt geadverteerd, terwijl sportsponsoring en billboarding in een overgangsfase nog zijn toegestaan.

Alcoholreclame en fossiele brandstoffen

Verder valt op dat een verbod op alcoholreclame (PvdA-GroenLinks, SP. Denk) en verboden op reclames voor producten waarbij fossiele brandstoffen worden gebruikt (vliegreizen, benzine/diesel, voertuigen, cruisereizen) door PVDD, PvdA-GroenLinks en ChristenUnie worden gepropageerd in hun verkiezingsprogramma.

Reclamevrije NPO

Opvallend is ook dat zowel PvdA-Groenlinks als D66 pleit voor een reclamevrije NPO en daarmee het opheffen van de Ster. D66 levert in de huidige (demissionaire) regering de staatssecretaris (Gunay Uslu), die er juist voor pleitte om de ingezette halvering van reclamezendtijd bij de NPO terug te draaien. Ze wordt daarin opvallend genoeg niet (meer) gesteund door haar eigen partij.

Opvallend is ook dat de ChristenUnie pleit voor de terugkeer van online reclame bij de NPO (inclusief NPO Start). Toenmalig ChristenUnie-minister Arie Slob wist met steun het parlement de commerciële reclame aldaar te schrappen, waarmee bij de online uitingen van de NPO sinds 2021 alleen nog reclame van algemeen nut toegestaan is.  

In zijn verkiezingsprogramma 2023 stelt de ChristenUnie alleen nog dat het de NPO een stabiele financiering wil geven die niet afhankelijk is van reclame-inkomsten en daarmee in het midden laat of Ster-reclame moet verdwijnen. De NPO wordt door het ministerie van OCW gefinancierd, waarbij de netto Ster-opbrengsten aan het ministerie van OCW worden overgemaakt. De VVD wil structureel 400 miljoen euro bezuinigen op de NPO. Thans krijgt de NPO vanuit de Mediabegroting 966 miljoen euro op jaarbasis.

Zie ook:

Verkiezingen op 22 november 2023: wat vinden de partijen van media, marketing en AI? Deel 1: VVD, NSC, PvdA-GroenLinks, PVV en BBB.

Verkiezingen op 22 november 2023: wat vinden de partijen van media, marketing en AI? Deel 2: D66, Partij voor de Dieren, SP, VOLT, ChristenUnie, JA21 en Denk 

www.tweedekamer.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.