Marketing Report
MeMo²: Staatsloterij maakte de beste kerstcommercial van 2020

MeMo²: Staatsloterij maakte de beste kerstcommercial van 2020

Het was in vele opzichten een bewogen jaar. Daardoor hunkert zo een beetje iedereen in Nederland naar een nieuw jaar, maar niet voordat we kunnen genieten van de feestdagen.

Vast onderdeel van de feestdagen zijn de kerstcommercials. Het is toch een beetje een informele en misschien wel stiekeme prestigieuze strijd tussen 's lands beste marketeers en merken. En met corona zullen de commercials ook extra goed worden bekeken. Alle reden om dit jaar te komen met een geweldige kerstcommercial.

Jaarlijks onderzoekt MeMo2 wie zich winnaar mag noemen van de beste kerstcampagne. Ruim 4000 deelnemers hebben dit jaar gestemd. Dat deden ze op het crossmedia analytics platform THX. De 14 voorgelegde kerstcommercials zijn beoordeeld op basis van vier criteria:

  1. Geeft de kerstcommercial een warm kerstgevoel?
  2. Is de kerstcommercial leuk om naar te kijken?
  3. Is de kerstcommercial ook echt onderscheidend?
  4. Gaat de kerstcommercial naar verloop van tijd irriteren?


Historisch scoorden de supermarkten altijd sterk maar die hebben er een geduchte concurrent in de vorm van de Staatsloterij bij gekregen. Zo was vorig jaar de Egel kerstcommercial van de Staatsloterij de grote winnaar.

Dit jaar was het woord aan de zwarte kat Frummel. De zwarte kat die geluk brengt. In een ontroerend en prachtig gemaakte commercial weet het ontwapende nieuwe baasje van een jong zwart katje dit geluk ook op waarde te schatten. Niet door de magie van het beestje voor eigen geluk te gebruiken maar juist dit geluk door te geven. En zo zit er in deze commercial ook een prachtige Kerstboodschap verwerkt. Maar nog mooier wordt het als blijkt dat de inhakende out-of-home campagne op een smaakvolle manier andere katten aan een nieuw thuis probeert te helpen. Asiels zitten nog bomvol met dakloze beestjes, die ook graag met kerst naar hun nieuwe huis willen.

De winnaar van 2020 is opnieuw; Staatsloterij.

De top 5 beste kerstcommercials 2020

  1. Staatsloterij
  2. Kruidvat
  3. Plus
  4. Jumbo
  5. Etos

 

MeMo² is een onafhankelijk onderzoeks- en consultingbureau gespecialiseerd in het meten, kwantificeren en optimaliseren van crossmedia reclame-effecten en het bieden van big data en modeling solutions. MeMo² stelt adverteerders, bureaus en uitgevers in staat om de effectiviteit, accountability en ROI van crossmedia-investeringen - televisie, digitaal, radio, print, outdoor, mobiel, bioscoop, evenementen en/of sponsoring - significant te verbeteren. 

Over THX

THX is een geautomatiseerd Crossmedia meetplatform. Dit platform geeft grote merken de mogelijkheid om real-time reclamecampagnes te meten op effectiviteit en ROI. THX is dit jaar bekroond als Beste Crossmedia Innovatie (Crossmedia Awards), Beste Media Research project (AMMA) en won 5 Awards(!) tijdens de prestigieuze IAB Europe Research Awards.

www.memo2.com

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.