Marketing Report
[Onderzoek] Een derde online shoppers laat zich inspireren door social media nieuws

[Onderzoek] Een derde online shoppers laat zich inspireren door social media

Ruim de helft van de Nederlanders die online aankopen doen, heeft wel eens producten rechtstreeks via advertenties op social media gekocht. Dat geldt voor consumenten uit alle leeftijdsgroepen, maar vooral onder shoppers uit Gen Z (48 procent) en millennials (62 procent) zijn social media sterk in opkomst als startpunt van een aankoop.

Mannen kopen nog sneller dan vrouwen een product rechtstreeks vanaf een socialmediakanaal (55 procent versus 51 procent). Dat blijkt uit Klarna’s Shopping Pulse, dat is gebaseerd op internationaal consumentenonderzoek en eigen data van Klarna. Ook is het winkelend publiek twee keer vaker geneigd een aankoop te doen als zij een product op de socials hebben gezien, dan dat zij geïnspireerd worden door traditionele media, zoals magazines, catalogi of folders.

Mannen versus vrouwen

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat social media niet alleen zorgen voor rechtstreekse aankopen, maar ook voor veel shopping-inspiratie. Meer dan 3 op de 10 Nederlandse shoppers hebben een product online gekocht nadat ze het de maand ervoor op social media gezien hadden. Vooral mannen (36 procent) doen regelmatig een door social media geïnspireerde aankoop, terwijl dit iets minder vaak voor vrouwen geldt (30 procent).

Wilko Klaassen, directeur van Klarna in Nederland: “De opkomst van social shopping is overduidelijk. We zien dat Nederlanders, ongeacht generatie, zich vaker door hun favoriete influencer of door een sociaal platform laten inspireren. Consumenten zijn bovendien op zoek naar een winkelervaring die écht iets nieuws toevoegt.”

Snelste stijgers

Uit Klarna’s Shopping Pulse blijkt dat YouTube in het vorige kwartaal het populairste medium was voor online aankopen. Zo was het bekijken van YouTube-video’s goed voor bijna de helft (46 procent) van de social media-aankopen. Terwijl Facebook het meest populair was bij de oudere generatie, stond TikTok met stip bovenaan voor Generatie Z en waren Facebook en Instagram vooral geliefd bij Millennials voor het doen van online aankopen.

www.klarna.com

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.