Commissariaat voor de Media: Influencers moeten zich beter aan de regels houden

Commissariaat voor de Media: Influencers moeten zich beter aan de regels houden

Ruim de helft van de video-uploadende influencers houdt zich niet aan de regels over reclame, sponsoring en productplaatsing. Dit stelt het Commissariaat voor de Media die sinds juli 2022 toezicht houdt op video-influencers.

Influencers die meer dan 500.000 volgers hebben, actief zijn op Instagram, YouTube en/of TikTok en meer dan 24 video’s plaatsen per jaar waarbij reclame vertoont wordt en via een bij de KVK ingeschreven bedrijf actief is, moeten zich registreren bij het Commissariaat voor de Media registreren, melden bij de Reclamecode Commissie en het leeftijd-classificatie instituut NICAM.

Er hebben zich 197 influencers geregistreerd, waarvan het Commissariaat  voor de Media er 50 hebben gecontroleerd via een a-selecte steekproef. Het (voldoende) herkenbaar laten zijn van reclames, sponsoring en productplaatsing doet circa de helft niet. Dat gebeurt met name niet bij eigen producten.

Ook heeft de helft van de gecontroleerde influencers zich niet ingeschreven bij de Reclame Code Commissie en NICAM.

De Nederlandse media-toezichthouder die doorgaans vrij coulant is, heeft het afgelopen jaar geen boetes uitgedeeld. Het Commissariaat stelt in eerste instantie waarschuwend op te treden. Ook heeft het Commissariaat voor de Media niet geregistreerde video-influencers aangeschreven. Daarbij is  een voornemen tot het opleggen van een last onder dwangsom gestuurd. Naar aanleiding daarvan hebben alle aangeschreven video-influencers zich alsnog geregistreerd. 

Het Commissariaat voor de Media zegt desgevraagd tegenover Marketing Report dat op korte termijn een aantal influencers die zich niet aan de Mediawet houden worden aangeschreven. Met een aantal influencers zal de toezichthouder in gesprek gaan over hun specifieke situatie.

Het tot 1 april 2023 bijgewerkte register van bij het Commissariaat voor de Media geregistreerde video-influencers is hier te vinden.

www.cvdm.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.