Marketing Report
Unilever behaalt stijgende winst bij licht dalende omzet in eerste half jaar 2020

Unilever behaalt stijgende winst bij licht dalende omzet in eerste half jaar 2020

Unilever heeft bekend gemaakt in het eerste half jaar een licht stijgende netto en operationele winst te hebben behaald met een dalende omzet in het eerste half jaar van 2020 vergeleken met dezelfde periode in 2019.

De operationele winst steeg met 1,8 procent naar 4,6 miljard euro. De netto winst steeg met 10,4 procent naar 3,5 miljard euro. De omzet daalde met 1,6 procent naar 25,7 miljard euro. De gestegen netto resultaten komen dankzij onder meer lagere financieringslasten.

In het tweede kwartaal boekte Uilever een omzet van 13,3 miljard euro; in het eerste kwartaal was dit 12,4 miljard euro. De segmenten beauty & care (5,3 miljard euro in zowel eerste als tweede kwartaal) en home care (2,6 miljard euro en 2,7 miljard euro) bleven nagenoeg gelijk. Home care steeg dan weer met 4 procnt vergeleken met vorig jaar. Het segment foods & refreshments steeg in het tweede kwartaal naar 5,4 miljard euro vergeleken met 4,4 miljard euro in het eerste kwartaal; vergeleken met vorig jaar was er een daling van 1,8 procent. In totaal is er in alle regio's een stijging van omzet waarneembaar van het eerste naar het tweede kwartaal. Wel is er een ongunstig effect op wisselkoersen.

Vergeleken met 2019 omschrijft Unilever lichte prijsdalingen en omzetverlies in Europa Met name het minder consumeren van ijs en voedsel buitenshuis zijn hier de oorzaken van. Italië en Spanje die volledige lockdown's te verduren hadden, waren het meest geraakt daarbij in omzetverliezen. Producten voor thuis alsmede hygiene hebben het omzet verlies aldaar slechts deels goedgemaakt.In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wisten de omzetten voor thuis een en ander wel te compenseren.

Ten behoeve van de coronamaatregelen en hygiëne is het merk Lifebuoy met succes in meer dan 50 markten gelanceerd. Handzeep is daarbij erg populair.

Overigens is Unilever van plan haar thee-ondernemingen te scheiden van Unilever. Het gaat om merken als Lipton, Brooke Bond en PG Tips. In India en Indonesië blijven de thee-activiteiten wel van Unilever. In 2019 boektes de af te splitsen thee-ondernemingen 2 miljard euro omzet. De winstuitkeringen (dividenden) van Unilever zijn gehandhaafd. Unilever heeft in Nederland geen gebruik gemaakt van de NOW-overheidsuitkeringen in verband met de coronacrisis.

www.unilever.com

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.