Marketing Report
Urgenda wil campagne voor recyclen oude koelkasten

Urgenda wil campagne voor recyclen oude koelkasten

Producentencollectief Weee Nederland, Urgenda en de keukenbranche willen een campagne voor het wegdoen en recyclen van koelkasten en vriezers van tien jaar en ouder. Daarvoor vragen ze steun van het kabinet.

Het doel is om in 2020 zo’n 1 miljoen oude koelkasten te recyclen en te vervangen door zuiniger modellen. Dat levert 0,4 Mton CO2-reductie op, aldus Urgenda.   

In Nederland zijn er nog duizenden hele oude koelkasten in omloop die nog CFK of HFC bevatten. Deze gassen zijn sinds 2001 verboden in koelkasten vanwege aantasting van de ozonlaag. Bovendien is het broeikaseffect van CFK’s ruim vijfduizend keer sterker dan CO2. Zo'n 120.000 van deze modellen belanden ieder jaar niet in het juiste recyclecircuit, waardoor de gassen in de atmosfeer belanden. Oudere koelkasten verbruiken ook veel meer energie dan nieuwe koelkasten. Volgens Milieucentraal verbruiken de meeste koelkasten van 10 jaar oud 220 kWh ofwel 50 euro per jaar meer dan een nieuwe koelkast.

De initiatiefnemers vragen het kabinet om een gezamenlijk actieplan te steunen om in 2020 een groot deel van deze oude koelkasten te laten inwisselen door zuinigere modellen. Dit kan met een campagne richting consument waarbij deze wordt aangespoord zijn koelkast in te wisselen voor een nieuwe. Ook willen ze een extra stimulans inbouwen voor de consument. Bijvoorbeeld het aanbieden van een inwisselvergoeding van minimaal 35 euro voor iedere ingeleverde koelkast.

www.urgenda.nl
www.weee.nl                       

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.